«Κακή» εποχή διάλεξε ο Ελον Μασκ να δανειστεί από τις τράπεζες για να αγοράσει το Twitter

Morgan Stanley, Bank of America και Barclays θα δανείσουν 12,5 δισ δολάρια από τα 44 δισ για την εξαγορά της πλατφόρμας
NurPhoto via Getty Images

Η απόφαση του Ελον Μασκ να προχωρήσει τελικά στην εξαγορά του Twitter Inc έναντι των 44 δισ δολαρίων, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας αυτής, καθώς ενδέχεται να έχουν απώλειες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μασκ πρόκειται να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας μετοχές του από την Tesla Inc και στηριζόμενος στη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλους επενδυτές.

Τα υπόλοιπα 12,5 δισ δολάρια όμως θα είναι από δάνεια τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley, η Bank of America Corp και η Barclays Plc.

Η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, η BNP Paribas SA, η Mizuho Financial Group Inc και η Societe Generale SA είναι μεταξύ των επενδυτών.

Το χρέος των 12,5 δισ δολαρίων του Twitter

Το χρέος του Twitter ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δάνεια, 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυημένα ομόλογα και άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα.

«Από την οπτική γωνία των τραπεζών, η χρηματοδότηση της εξαγορά του Twitter, δεν είναι κάτω από ιδανικές συνθήκες», δήλωσε ο αναλυτής της Wedbush Securities, Νταν Ίβς.

«Οι τράπεζες έχουν την πλάτη στον τοίχο - δεν έχουν όμως άλλη επιλογή από το να χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία».

Πηγές της wall street, εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση ενδέχεται να δημιουργήσει απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων για τις τράπεζες που εμπλέκονται στο χρέος του Twitter.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι συγκεκριμένες τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωπες με απώλειες, όταν αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις προσπάθειες πώλησης χρέους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην συμφωνία της Apollo Global Management Inc για την αγορά τηλεπικοινωνιακών και ευρυζωνικών περιουσιακών στοιχείων από τη Lumen Technologies Inc.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι Αμερικανικές τράπεζες είδαν τα κόκκινα δάνεια τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνθηκών στην αγορά και του υψηλού πληθωρισμού.