Η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την ύφεση, εξαιτίας υψηλού πληθωρισμού και ενέργειας

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα.
NurPhoto via Getty Images

«Οι ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση διαψεύδονται περαιτέρω από την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί ο PMI», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο είναι προάγγελος κακών νέων καθώς δείχνει, ότι η ΕΕ δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση και τον υψηλό πληθωρισμό παρά τα όποια μέτρα λαμβάνει η ΕΚΤ.

Ο δείκτης αγοραστικής δύναμης (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται ενδεικτικός, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών στο 48,1 τον Σεπτέμβριο από το 48,9 του Αυγούστου.

Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 48,2, ωστόσο οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 50% δείχνει αγοραστική συστολή.

Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί

«Η επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης και η αύξηση του πληθωρισμού δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο σκληρής προσγείωσης καθώς προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού» αναφέρει ο Γουίλιαμσον.

Αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση, τόσο οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και εκροών αυξήθηκαν απότομα, με τις τιμές εισροών PMI να εκτινάσσονται στο 77,1 από 72,3.

Οι αυξανόμενες τιμές, ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, παράλληλα με τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς και ο δείκτης του ισχυρού κλάδου υπηρεσιών στην ΕΕ υποχώρησε στο 48,8 τον περασμένο μήνα από 49,8, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.

«Ονος πληθωρισμός, που συνδέεται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταστρέφει τη ζήτηση την ίδια στιγμή που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πέφτει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κρίση χρέους της περιοχής το 2012, εξαιρουμένων των πανδημικών lockdowns», είπε ο Williamson.

Αυτό οδηγεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα.

Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, καθώς η αυξανόμενη κρίση του κόστους ζωής έπληξε τη ζήτηση, ενώ η άνοδος των λογαριασμών ενέργειας περιόρισε την παραγωγή.

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης χωρίς προηγούμενο και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρόλο που η Ευρωζώνη οδεύει προς μια χειμερινή ύφεση.

Πηγή: Reuters