Ρωσία και Σαουδική Αραβία κινούν τα νήματα στον ΟΠΕΚ και απειλούν με πετρελαϊκή ασφυξία

Οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές χώρες πιέζουν ώστε η παραγωγή να μειωθεί κατά 1-2 εκατ. βαρέλια ημερησίων στη συνάντηση της Βιέννης.
via Associated Press

Ζωτικής σημασίας θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ στην Βιέννη, καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία επιδιώκουν από κοινού να αυξήσουν το κόστος του πετρελαίου, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.

Οι σημερινές αποφάσεις θα αφορούν, σύμφωνα με τους Financial Times, την περικοπή 1-2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, γεγονός που αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου σε μια κρίσιμή ενεργειακά εποχή με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.

Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι αποφάσεις, πληροφορίες θέλουν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να πιέζουν για μειώσεις 1-2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ακόμη και περισσότερο, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Κάτι τέτοιο ωστόσο θα οξύνει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις δύο χώρες με τις ΗΠΑ να μελετούν ακόμη και το ενδεχόμενο αντίμετρων, μαζί με την επιπλέον εκτόξευση πετρελαίου από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου της χώρας, δήλωσαν αναλυτές.

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει συμμάχους

«Αυτή δεν είναι η Σαουδική Αραβία του παρελθόντος και οι ΗΠΑ ίσως ήταν λίγο αργές ή απρόθυμες να το αναγνωρίσουν σε θέματα ενέργειας», δήλωσε ο Raad Alkadiri, αναλυτής του Eurasia Group.

«Αν θέλουν υψηλότερη τιμή του πετρελαίου, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρόκειται να το επιδιώξουν, ακόμη κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια απάντηση από τις ΗΠΑ».

Η συνέλευση των μελών του ΟΠΕΚ+, είναι η πρώτη δια ζώσης συνάντηση μετά την πανδημία, γεγονός που αποδίδει μεγαλύτερη σημασία.

Από την πλευρά της Ρωσίας θα παρευρεθεί ο Alexander Novak, με τη Μόσχα να επιδιώκει έντονα τη μείωση της παραγωγής καθώς το ρωσικό πετρέλαιο της Ρωσίας πουλιέται σε χαμηλές τιμές καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά να διατηρήσουν την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα.

Πηγή: Financial Times, Reuters