Πετρέλαιο: Κοντά σε ιστορική μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εκτοξεύοντας την τιμή

Η απόφαση του ΟΠΕΚ αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100-105 δολάρια το βαρέλι.
|
Barrel, Business, Buying, Oil, Petroleum, Price, Energy Crisis, Barrel, Gasoline
Barrel, Business, Buying, Oil, Petroleum, Price, Energy Crisis, Barrel, Gasoline
tommy via Getty Images

Την περικοπή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημερά συζητούν οι χώρες του ΟΠΕΚ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Βιέννη γεγονός που θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Εκπρόσωποι των πετρελαικών χωρών, μιλώντας στο Reuters, τόνισαν ότι ένα καταλήξουν σε αυτή την απόφαση θα είναι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2020, την περίοδο των σκληρών Lockdown.

«Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να έρθουν στην Αυστρία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια για να μην κάνουν τίποτα. Θα υπάρξει περικοπή της παραγωγής και θα είναι ιστορική», είπε ο Dan Pickering, CIO της Pickering Energy Partners, αναφερόμενος στην πρώτη προσωπική συνάντηση του ομίλου από το 2020.

Αυξηση στις τιμές του πετρελαίου

Ωστόσο, ο Pickering εκτιμά ότι η περικοπή θα είναι για περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία «θα είναι αρκετό για να στηρίξει την αγορά στο εγγύς μέλλον».

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την διαρροή της πληροφορίας για ιστορική μείωση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 4% στα 88,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 4,2% στα 82,83 δολάρια το βαρέλι.

Ο Stephen Brennock, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν ανοδική πορεία, μετά τις μεγάλες απώλειες του Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το Brent να φτάνει σε τριψήφια επίπεδα τους επόμενους τρεις μήνες, πριν σκαρφαλώσει στα 105 δολάρια σε ορίζοντα έξι μηνών.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι το WTI θα εκτιναχθεί στα 95 δολάρια περίπου στο τέλος του έτους, πριν φτάσει τα 100 δολάρια κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Ο ΟΠΕΚ θα κρατήσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια

«Ο ΟΠΕΚ+ θέλει να διατηρήσει τις τιμές ψηλά, όχι στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι, καθώς ανησυχούν για την απότομη μείωση της ζήτησης» είπε ο Pickering.

Ο Pickering δήλωσε στο CNBC ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ότι η πραγματική ανησυχία είναι η παγκόσμια ύφεση που θα μειώσει τη ζήτηση.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 4 δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω των φόβων για ύφεση.

«Εάν μειώσουν κατά 1 εκατομμύριο ή κατά 1,5 εκατομμύριο, θα πρέπει να αλλάξουν το σύστημα ποσοστώσεων, ώστε αυτός ο αριθμός να είναι μια πραγματική μείωση στην αγορά», δήλωσε ο Χάνσεν στο «Worldwide Exchange» του CNBC τη Δευτέρα.

«Πιθανώς είναι και ο λόγος για τον οποίο συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη, επειδή είναι δυνητικά μια άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση που μπορεί να λάβουν. Αλλά νομίζω ότι ο αντίκτυπος θα είναι πιθανώς μικρότερος από αυτό που αναζητά η αγορά», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, CNBC