Τσαβούσογλου: Υπογράφουμε μνημόνιο συναντίληψης με τη Λιβύη για υδρογονάνθρακες, αέριο, πετρέλαιο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη, συνοδευόμενος από άλλους κορυφαίους υπουργούς.
.
.
TRT Haber

Όλες οι χώρες με ακτές στη Μεσόγειο πρέπει να επωφεληθούν «δίκαια» από τους πόρους στην περιοχή, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται τη Λιβύη, συνοδευόμενος από άλλους κορυφαίους υπουργούς της Τουρκίας- δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπογράφονται με την Τουρκία μνημόνιο συναντίληψης σε άμυνα, συνεργασία στη θάλασσα και στην ενέργεια, τα οποία θα καλύπτουν υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «συμπαραστέκεται» στη Λιβύη «χωρίς δισταγμό» και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για έναν οδικό χάρτη για πολιτική λύση στη χώρα. «Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την ηρεμία στο πεδίο σε μια διαρκή ειρήνη» είπε, ενώ πρόσθεσε πως «όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα ανοίξουμε γενικό προξενείο στη Βεγγάζη». Παράλληλα, ανέφερε ότι υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης περί πρωτοκόλλου.

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, ανέφεραν νωρίτερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως συμπληρωνόταν, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας και ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Λιβύη: Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «σύμφωνα με οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τη χώρα επισκέπτονται ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εμπορίου, Μεχμέτ Μους, ο Φαχρεντίν Αλτούν διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αναφορές και φημολογίες έκαναν λόγο για υπογραφή συμφωνίας μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο. Σημειώνεται πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς αγνοεί την παρουσία ελληνικών νησιών (μεταξύ των οποίων η Κρήτη, το Καστελλόριζο και η Ρόδος) μεταξύ των ακτών Τουρκίας και Λιβύης.