Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός: Εκτός ύφεσης το 2023 η Ελλάδα αλλά με πολλούς αστερίσκους

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023, έναντι 5,3% το 2022. Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 εντός της ημέρας
 Εύζωνες στρατιώτες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο προσελκύουν την προσοχή ντόπιων και ξένων τουριστών στην Αθήνα, Ελλάδα στις 16 Αυγούστου 2022.(Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency via Getty Images)
Εύζωνες στρατιώτες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο προσελκύουν την προσοχή ντόπιων και ξένων τουριστών στην Αθήνα, Ελλάδα στις 16 Αυγούστου 2022.(Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2023 «φρενάροντας» σε σύγκριση με το 2022 όπου προβλέπεται να κλείσει με ανάπτυξη 5,3%, σύμφωνα με έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Στην «Γνώμη επί των μακροοικονομικών προβλέψεων του Προσχεδίου
Κρατικού Προϋπολογισμού 2023», που εξέδωσε το συμβούλιο προβλέπει: «Επιβράδυνση μεγέθυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος είναι τα βασικά στοιχεία της αναθεώρησης. Όπως και για το 2022, βασικό στοιχείο αβεβαιότητας των προβλέψεων αποτελεί η πορεία της ενεργειακής κρίσης».

.
.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος του συμβουλίου Αναστασία Μιαούλη τονίζει χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των μεγεθών μέσα στο επόμενο έτος: «Για το 2023, το σενάριο του Προσχεδίου αναθεωρεί τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας προς τα κάτω ενσωματώνοντας εκτιμήσεις για τις δυσμενείς επιπτώσεις του
περιβάλλοντος αυξημένης αβεβαιότητας και ενεργειακής κρίσης στην οικονομία, τα οποία που τροφοδοτούνται από την παρατεταμένη διεθνή γεωπολιτική ένταση. Η αναθεώρηση ενδεχομένως να αποδειχθεί συντηρητική στην περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρηθούν ή ενταθούν (ιδίως στα ενεργειακά αγαθά και τα τρόφιμα), οπότε θα σημειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δυσμενή σενάρια ενδεχόμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς
και αυξημένων κινδύνων διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας, προβλέπεται να ασκήσουν περαιτέρω αρνητικές πιέσεις στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας».

.
.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 εντός της ημέρας. Το δημοσιονομικό συμβούλιο, το οποίο αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις βάσει των οποίων συντάσσεται ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός, επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

με πληροφορίες Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα