ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/03/2020 11:41 EET | Updated 18/03/2020 16:40 EET

Έβρος: Τούρκοι υποκίνησαν επιθέσεις στον φράκτη- ξύπνησαν μετανάστες ξημερώματα

Βίντεο-ντοκουμέντο από τις καθοδηγούμενες επιθέσεις στον Έβρο.

HuffPost Greece
.

Θερμικές κάμερες και κάμερες ασφαλείας των ελληνικών Αρχών κατέγραψαν τις σφοδρές επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Καστανιές Έβρου.

Στα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας απεικονίζονται αναπτυγμένες οι ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες αμύνονται απέναντι σε οργανωμένες ομάδες ατόμων, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού από δακρυγόνα. 

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι επιθέσεις που έλαβαν χώρα, μεταξύ 3.00 και 4.00 τα ξημερώματα, ήταν προσχεδιασμένες, πιθανότατα από Τούρκους που ανήκουν στη Στρατοχωροφυλακή. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυριολεκτικά ξύπνησαν μετανάστες για να προκαλέσουν επεισόδια.

 Μετά από αρκετές ημέρες ηρεμίας στον Έβρο, οργανωμένες ομάδες ανδρών προσπάθησαν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των ελληνικών δυνάμεων που φρουρούν τα σύνορα. Η διαφορά ήταν ότι αυτή τη φορά ανάμεσα στους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιωτικούς ήταν και άντρες της Frontex που διαπίστωσαν για πρώτη φορά ιδίοις όμμασι τη σφοδρότητα των επιθέσεων.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά και την αδυναμία συμφωνίας για το προσφυγικό στην τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κράτος της ΕΕ και όχι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (ΜΚΟ)

Στο μεταξύ, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο λιγοστεύουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μετακίνηση μεταναστών προς την τουρκική ενδοχώρα. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κατάσταση οδεύει προς αποκλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις ελληνικές δυνάμεις θα υπάρξει εφησυχασμός .

 

HuffPost GR
.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι οι επιθέσεις έγιναν με τη βοήθεια των Τούρκων: «Νύχτα από τα παλιά, θύμισε η νύχτα που πέρασε στον Έβρο. Μετά από τις τελευταίες ήσυχες νύχτες, κατά τις ώρες 03:00 – 05:00 τα ξημερώματα επιχειρήθηκαν οργανωμένες επιθέσεις των “μεταναστών” για να σπάσουν τα σύνορα μας στη περιοχή των Καστανιών και του φράχτη, με τη βοήθεια των Τούρκων. 

 Προσπάθησαν να μας “πιάσουν στον ύπνο”, καθότι επιχειρήθηκε οργανωμένη επίθεση με χημικά και πέτρες σε διάφορα σημεία, χωρίς βέβαια να τα καταφέρουν. Παραμένουμε σε ετοιμότητα σε όλο το μήκος των συνόρων. Τέτοιες απονενοημένες προσπάθειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδεικνύουν την ετοιμότητα μας καθημερινά. Μπράβο στους συναδέλφους».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν αναφορές περί πτώσης (ή και πιθανής κατάρριψης από την ελληνική αεράμυνα) τουρκικού drone στον Έβρο, οι οποίες φέρονται να έχουν διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ.