Εγχειρίδιο επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου εξέδωσε η Ταϊβάν υπό τον φόβο της Κίνας

Πώς θα βρει κανείς προμήθειες νερού και τροφής, τι πρέπει να περιέχει το κιτ πρώτων βοηθειών, τι κάνει σε περίπτωση βομβαρδισμού.
Flat lay of a collection of items for disaster preparedness and emergency planning
Flat lay of a collection of items for disaster preparedness and emergency planning
CatLane via Getty Images

Ο στρατός της Ταϊβάν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα εγχειρίδιο με οδηγίες επιβίωσης των πολιτών σε περίπτωση πολέμου καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις στην χώρα για το πώς πρέπει να ανταποκριθεί στις πιέσεις που δέχεται από την Κίνα.

Η Κίνα ποτέ δεν ήρε την απειλή χρήσης βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της και έχει εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες τα τελευταία δύο χρόνια, για να την πιέσει να αποδεχθεί τους ισχυρισμούς της περί κυριαρχίας του Πεκίνου επί του νησιωτικού κράτους.

Το εγχειρίδιο της Ταϊβάν περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο εύρεσης καταφυγίων σε περίπτωση βομβαρδισμού-μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα- προμηθειών νερού και τροφής, καθώς και συμβουλές για την προετοιμασία κιτ για παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο σχεδιασμός του εγχειριδίου προηγείται της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία έχει προκαλέσει συζητήσεις για τις επιπτώσεις αυτής στην Ταϊβάν και προβληματισμούς για τους τρόπους ενίσχυσης της ετοιμότητας της χώρας, με ένα θέμα να αποτελεί πιθανές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση των εφέδρων.

″Παρέχουμε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες σε μια στρατιωτική κρίση και σε πιθανές καταστροφές που θα ακολουθήσουν”, είπε ο Λιου Τάι-γι, αξιωματούχος της μονάδας Πλήρους Κινητοποίησης Άμυνα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως θα αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας σε θέματα ασφάλειας και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν, όπως πρόσθεσε.

Το εγχειρίδιο, που αντλεί υλικό από αντίστοιχα εγχειρίδια που εκδόθηκαν από τη Σουηδία και την Ιαπωνία, θα ενημερωθεί περαιτέρω με τοπικές πληροφορίες, όπως οι τοποθεσίες καταφυγίων, νοσοκομείων και καταστημάτων για την εξυπηρέτηση καθημερινών ανάγκών.

Το εγχειρίδιο χρησιμοποιεί κόμικς και εικόνες με συμβουλές επιβίωσης σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, όπως πώς να διακρίνει κανείς τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και τρόπους προστασίας από πυραύλους.

Η Ταϊβάν δεν έχει αναφερθεί σε κάποια πληροφορία ή ένδειξη επικείμενης εισβολής σχεδιαζόμενη από την Κίνα, αλλά έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουεν έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να υπερασπιστεί το νησί και επιβλέπει ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Εκτός από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν πέρυσι για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των εφέδρων, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρατείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία πέραν των τεσσάρων μηνών.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα