Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στα 270 ευρώ/MWh εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για πλαφόν

«Ο φετινός χειμώνας θα είναι για την Ευρώπη ο χειρότερος μετά από εκείνον στο τέλος του Β′ ΠΠολέμου» σύμφωνα με το Time
picture alliance via Getty Images

Νέο άλμα κατά 25% καταγράφει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, φτάνοντας στα 270 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να έχουν πλέον στο τραπέζι την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να συγκρατήσουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη μετά τον ΒΠΠ.

Αυτό ωστόσο εκτιμά το αμερικανικό περιοδικό Time, το οποίο επικαλείται την πρόβλεψη του Λέβελιν Κινγκ, ειδικού σε θέματα ενέργειας, ο οποίος τόνισε ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την Ευρώπη η οποία απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη ενόψει του δύσκολου χειμώνα».

Χαρακτηρίζει μάλιστα τον χειμώνα του 2022 ως τον «χειρότερο μετά από εκείνον στο τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

«Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για πολύ. Ως συνέπεια του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας» υποστηρίζει.

Όπως ωστόσο αναφέρει έγγραφο του Reuters, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, τις επιλογές που έχουν μπροστά τους, όπως την επιβολή ανώτατου ορίου στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοφιλή