Πετρέλαιο: Άλμα των τιμών ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ

Οι τιμές αυξήθηκαν ήδη κατά ένα δολάριο το βαρέλι με το Brent να βρίσκεται στα 94,45 δολάρια
Camelia Florentina / 500px via Getty Images

Καθοριστική για την πορεία των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ με τις αγορές να ξεκινούν νευρικά, καθώς η τιμή του brent αυξήθηκε ήδη κατά 1 δολάριο το βαρέλι, υπό το φόβο μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής.

Αν και οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, μετά από τις πιέσεις της Ρωσίας, οι τιμές έχουν ανοδική τάση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 1,43 δολ. ή 1,5%, στα 94,45 δολ. το βαρέλι νωρίς σήμερα το πρωί μετά την άνοδο 0,7% της Παρασκευής.

Το αμερικανικό αργό, West Texas Intermediate ήταν σήμερα στα 88,12 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,25 δολ. ή 1,4%, μετά από άνοδο 0,3% της προηγούμενης συνεδρίασης ενώ οι Αμερικανικές αγορές είναι κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους τρεις συνεχόμενους μήνες, μετά το ανεξέλεγκτο ράλι του Μαρτίου, που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα σκληρά lockdown της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Ο φόβος για ύφεση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η μείωση της ζήτησης είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλούνται οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της παραγωγής.

Η Ρωσία ζητά διατήρηση της παραγωγής

Η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αυτή τη στιγμή και είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 συνεχίζονται, καθώς συνδέονται άμεσα με τις τιμές του πετρελαίου. Μια συμφωνία με την Τεχεράνη θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και να βελτιώσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Το Ιράν αναμένεται να προσθέτει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην προσφορά ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε βάρος του, αν και οι προοπτικές για μια πυρηνική συμφωνία φάνηκαν λιγότερο σαφείς την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε την πιθανότητα περικοπών της παραγωγής για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως «υπερβολική πτώση της τιμής του πετρελαίου».

Η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ωστόσο, υποδηλώνει ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη και πολλά κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν κάτω από τους στόχους, ενώ οι νέες δυτικές κυρώσεις απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Δημοφιλή