Οι αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ προετοιμάζονται για νέα άνοδο τιμών

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο».
via Associated Press

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου, του οποίου οι τιμές ήδη κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, αναμένεται να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις σήμερα Δευτέρα (5/9), καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένας από τους κύριους αγωγούς της προς την Ευρώπη θα παραμείνει επ′ αόριστον κλειστός, πυροδοτώντας φόβους για επιδείνωση.

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά σχεδόν 400% τις ευρωπαϊκές τιμές, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» με τη Δύση και αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα τις διακοπές στον εφοδιασμό.

Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που εξαγόταν από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά λειτουργούσε ήδη με μόλις το 20% της χωρητικότητας πριν σταματήσουν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για λόγους συντήρησης.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, που τελεί υπό κρατικό έλεγχο, επρόκειτο να επανεκκινήσει τις ροές χθες Σάββατο, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ολλανδία να υποχωρήσουν κατά περίπου 40% από το ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα προχθές Παρασκευή.

Ωστόσο, αφότου η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών, ανακοινώνοντας ότι εντόπισε βλάβη στη διαδικασία συντήρησης, οι τιμές είναι πιθανό να εκτιναχθούν ξανά.

«Την Παρασκευή... η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει τις αναμενόμενες ροές του Nord Stream 1 (NS1)», δήλωσε ο Λεόν Ιζμπίκι, αναλυτής φυσικού αερίου της Energy Aspects.

«Αναμένουμε σημαντικά ισχυρότερο άνοιγμα τη Δευτέρα». Το υψηλό κόστος ενέργειας που συνδέεται με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχει ήδη αναγκάσει ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών λιπασμάτων και αλουμινίου, να περιορίσουν την παραγωγή. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε προγράμματα ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Ο αντίκτυπος των τελευταίων περικοπών θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να διασφαλίσει φυσικό αέριο από άλλες πηγές, δήλωσε ο Τζάκομπ Μάντελ, ανώτερος συνεργάτης για εμπορεύματα στην Aurora Energy Research.

«Οι προμήθειες είναι δύσκολο να επιτευχθούν και γίνεται ολοένα δυσκολότερο να αντικατασταθούν από πηγές που δεν προέρχοται από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες Κυριακή (4/9) ότι η χώρα του προετοιμάζεται για πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη φάση σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για την αντιμετώπιση της μείωσης της προσφοράς.

Μετάβαση στο τρίτο στάδιο θα οδηγούσε σε περιορισμό του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη ξεκίνησε την εκπόνηση σχεδίων για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα, στρεφόμενη σε εναλλακτικούς προμηθευτές και εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων.

Η Γερμανία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να είναι σε θέση να λαμβάνει φυσικό αέριο από παγκόσμιους προμηθευτές και να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Κλάους Μάουλλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Ενέργειας της χώρας, δήλωσε τον Αύγουστο ότι ακόμη και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας ήταν 100% γεμάτα, θα άδειαζαν μέσα σε 2,5 μήνες αν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου σταματούσαν πλήρως.

Η Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα πέτυχε τον στόχο να διασφαλίσει επάρκεια φυσικού αερίου σε ποσοστό 80% έως τον Νοέμβριο. Τα αποθέματα της ΕΕ είναι σήμερα καλυμμένα κατά 81%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, με τα καταστήματα της Γερμανίας να είναι γεμάτα 85%.

Ο Ιζμπίκι ανέφερε ότι οι τιμές θα πρέπει να φτάσουν κατά μέσο όρο τα 400 ευρώ ανά MWh μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και τέλους Οκτωβρίου 2023 για να ενθαρρύνουν αρκετούς πωλητές να στείλουν φυσικό αέριο για αποθήκευση, ώστε η ΕΕ να πετύχει τους στόχους της για το επόμενο έτος, πριν από τον χειμώνα του 2023.

Το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη με αγωγούς μέσω της Ουκρανίας, αλλά πλέον, εντείνεται η ανησυχία για το αν και αυτές ακόμη οι ροές θα μπορούσαν να διακοπούν.

«Εστιάζουμε στο (αέριο) ... που συνεχίζει να καταφθανεί στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τζέιμς Χάκστεπ, αναλυτής φυσικού αερίου EMEA στην S&P Global Platts, σε ανάρτηση στο Twitter. «Είναι απλά θέμα χρόνου...»

Δημοφιλή