Πετρέλαιο: Τι οδηγεί το πτωτικό ράλι κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού έκλεισαν τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με ζημιές, για πρώτη φορά από το 2020
tommy via Getty Images

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με το μπρεντ να κυμαίνεται σήμερα στα 99.26 δολάρια το βαρέλι μειωμένο κατά 0,8% και το αμερικανικό αργό στα 93,10 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή κατακόρυφη πτώση του κατά 4% στα 99,63 δολάρια, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων.

«Οι τιμές του αργού έπεσαν μετά τη μείωση της ζήτησης μέσα στον Ιούλιο σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και τις ενδείξεις, οτι η διεθνής οικονομία οδεύει σε ύφεση» υποστηρίζει στο Reuters ο Εντουαρντ Μόγια ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA.

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού έκλεισαν τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με ζημιές, για πρώτη φορά από το 2020, καθώς ο φόβος ύφεσης και οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις προκαλούν νέα ανησυχία.

Συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Αύριο Τετάρτη, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ + (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) αναμένεται να συνεδριάσουν για μια ακόμη φορά σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου πάνω από τα 400.000 βαρέλια ημερησίως, που είχαν συμφωνήσει από την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία, μετά από τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον, θα ζητήσει στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ περαιτέρω αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τη ίδια να έχει αυξήσει μέσα στον Ιούλιο τις εξαγωγές της κατά 7,5 εκατ. Βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής από τον Απρίλιο του 2020.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι που συμπαρέσυρε και τις τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ασκήσει μεγάλη πίεση προς τη Σαουδική Αραβία στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα στο Ριάντ απ΄ όπου έφυγε χωρίς συμφωνία για περισσότερη παραγωγή.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ έχουν αυξήσει την ικανότητα άντλησης μετά την εισβολή στην Ουκρανία η οποία αναδιοργάνωσε την παγκόσμια αγορά και οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

Στην Ασία η μεγάλη μείωση της ζήτησης στην Κίνα, λόγω των συνεχιζόμενων lockdown του covid μείωση την αγορά τον Ιούλιο σε 1,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και η χώρα αναμένεται ευρέως να ανακάμψει ισχυρά και να αυξήσει την όρεξή της για αργό.

Δημοφιλή