Πτώση των τιμών του πετρελαίου: Βαθαίνουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω φόβων για ύφεση

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν 10 δολάρια την Τρίτη.
|
Olga Rolenko via Getty Images

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 10 δολάρια την Τρίτη, καθώς οι προβληματισμοί για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση αποδεικνύονταν ισχυρότεροι από τους φόβους για διαταραχή στις προμήθειες, στον απόηχο μιας αναμενόμενος μείωσης παραγωγής στη Νορβηγία.

Το μπρεντ έπεφτε κατά 10,77 δολάρια, ή 9,5% στα 102,73 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό WTI έπεφτε 9,30%, ή 8,6%, στα 99.13 το βαρέλι, από το κλείσιμο της Παρασκευής (η Δευτέρα ήταν ημέρα διακοπών στις ΗΠΑ).

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς οι πρόσφατες άνοδοι στις τιμές αερίου και καυσίμων ενισχύουν τους φόβους περί ύφεσης.

«Το πετρέλαιο δυσκολεύεται ακόμα να ξεφύγει από την παρούσα υφεσιακή “δυσφορία”, καθώς η αγορά κάνει μεταστροφή από τον πληθωρισμό στην οικονομική απελπισία» είπε ο Στίβεν Ίνες της SPI Asset Management.

Στην ευρωζώνη τα δεδομένα έδειχναν περαιτέρω επιβράδυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης τον προηγούμενο μήνα, με ενδείξεις πως η περιοχή θα μπορούσε να περάσει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο καθώς το κόστος ζωής προβληματίζει τους καταναλωτές. Στη Νότια Κορέα ο πληθωρισμός σημείωσε ρεκόρ 24 ετών τον Ιούνιο, συν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες για τις προμήθειες, ανεβάζοντας νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση, και προβληματισμοί για πιθανή διαταραχή στη Νορβηγία, όπου άρχισε απεργία από εργαζόμενους σε υπεράκτιες πλατφόρμες.

Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές του αργού τον Αύγουστο για τους αγοραστές της Ασίας σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω περιορισμένης προμήθειας και ισχυρής ζήτησης.

Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, είπε την Τρίτη όπου μια αναφερθείσα πρόταση από την Ιαπωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε περίπου το ήμισυ του παρόντος επιπέδου του θα σήμαινε λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα ωθούσε τις τιμές πάνω από τα 300-400 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από Reuters