Συμφωνία των ΥΠΟΙΚ της G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφωνούν να οριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
To διυλιστήριο πετρελαίου της εταιρείας Lukoil στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας στις 22 Απριλίου 2022.
To διυλιστήριο πετρελαίου της εταιρείας Lukoil στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας στις 22 Απριλίου 2022.
Reuters Photographer via Reuters

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Το θέμα της συμφωνίας των G7 για το ρωσικό πετρέλαιο επιβεβαίωσε ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι χώρες της G7 επιβεβαίωσαν επίσης ότι, εκτός από τους περιορισμούς στο πετρέλαιο, θα αναπτύξουν μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στις ευάλωτες χώρες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις ενεργειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κάλεσαν, επίσης, όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η αστάθεια της αγοράς.

Επιπλέον, οι χώρες της Συμμαχίας θα απαγορεύσουν την ασφάλιση πλοίων και την παροχή χρηματοδότησης σε μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου με τιμές πάνω από το πλαφόν, σύμφωνα με αναφορά στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «προσωπική προτεραιότητα» για τον ίδιο, λέγοντας: «Θα περιορίσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου, απαγορεύοντας υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η παροχή χρηματοδότησης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμών».

Τζ. Γέλεν: Ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει τον πληθωρισμό, θα βλάψει οικονομικά τη Μόσχα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη ”των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία”, αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Που στοχεύουν οι G7

Η Δύση, στην προσπάθεια της να κάμψει τον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκεται ένα βήμα από την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει οτι θα υπάρχει ανώτατο όριος στην τιμή του πετρελαίου προκειμένου να περιοριστεί το ποσό που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό - μια κίνηση που η Μόσχα δεν σκοπεύει να τηρήσει απειλώντας οτι θα στέλνει το πετρέλαιο σε κράτη που δεν τηρούν αυτό το ανώτατο όριο τιμών.

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών εξετάζουν κι άλλες οικονομικές πιέσεις, όπως τον αποκλεισμό της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

«Σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας οδήγησε σε υψηλές τιμές ενέργειας παγκοσμίως, νομίζω ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας σταθερή ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργούς Οικονομικών Γιέλεν.

Τόνισε ακόμη οτι αυτό «θα μειώσει τα έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε, καθώς η Ρωσία έχει ήδη βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της σε αγορές της Ασίας ενώ θα μπορούσε να απανήσει και με διακοπή όλων των εξαγωγών πετρελαίου, οδηγώντας σε τρομακτική άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Με πλαφόν δεν έχει πετρέλαιο, απαντά η Μόσχα

Η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας που απειλεί με αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της (πλαφόν), προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει παρόμοια επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. «Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα - αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε. «Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.

΄Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP /Reuters

Δημοφιλή