Φον ντερ Λάιεν: Την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση για την ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον Βολόντιμρ Ζελένσκι στο Κίεβο.
European Commission President Ursula and Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attend a joint statement, as Russia's invasion of Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine June 11, 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
European Commission President Ursula and Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attend a joint statement, as Russia's invasion of Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine June 11, 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko via Reuters

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στον Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο Κίεβο ότι η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι συζητήσεις του Σαββάτου με τον Ζελένσκι «θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», σχετικά με το αν θα προτείνουμε την Ουκρανία ως υποψήφια χώρα προς ένταξη.

Η απόφαση, της οποίας το χρονοδιάγραμμα αναμενόταν, θα είναι μόνο ένα προκαταρκτικό βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Και οι 27 χώρες-μέλη ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν να παραχωρήσουν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Κατόπιν θα γίνουν εκτενείς συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο προσχώρησης του Κιέβου στην Ενωση.

Η Φον ντερ Λάιεν, στο δεύτερο ταξίδι της στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, υπενθύμισε στον Ζελένσκι ότι, παρά την πρόοδο στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αλλού, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

”Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα”, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε: «Όλη η Ευρώπη αποτελεί στόχο για τη Ρωσία και η Ουκρανία είναι μονάχα το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια θετική απάντηση της ΕΕ στην ουκρανική υποψηφιότητα για ένταξη μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στο ερώτημα εάν το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει καθόλου μέλλον».

Δημοφιλή