Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, δυσεντερία και χολέρα στη Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχός της

Και οι δύο πλευρές πιθανότατα υφίστανται βαριές απώλειες. Η Ουκρανία θα νικήσει, λέει ο Ζελένσκι.
.
.
GLEB GARANICH via REUTERS

Σκληρές μάχες είναι σε εξέλιξη στους δρόμους της στρατηγικής σημασίας πόλης του Σεβεροντονέτσκ, και τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι υφίστανται πιθανότατα μεγάλες απώλειες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο τελευταίο του intelligence update- σημειώνοντας ωστόσο πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει στα νότια της πόλης και εστιάζουν πυρά πυροβολικού και αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε μια προσπάθεια να καταστείλουν την ουκρανική άμυνα.

Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η Ρωσία ξεμένει από σύγχρονους πυραύλους ακριβείας και καταφεύγει σε βαρείς αντιπλοϊκούς πυραύλους εναντίον χερσαίων στόχων στην Ουκρανία: Τέτοιου είδους πύραυλοι είχαν αρχικά σχεδιαστεί για καταστροφή αεροπλανοφόρων με χρήση πυρηνικών κεφαλών, και ως εκ τούτου είναι ανακριβείς όταν χρησιμοποιούνται κατά χερσαίων στόχων.

Η διοίκηση του ουκρανικού στρατού είπε πως οι Ρώσοι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τοποθεσίες σε δύο κοινότητες κοντά στο Σεβερνοντονέτσκ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει δύο ουκρανικά MiG-29 στο Μικολάιφ και ένα Su-25 στο Χάρκοβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας εξ αποστάσεως στη συνδιάσκεψη Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, είπε ότι το αποτέλεσμα του πολέμου στη χώρα του δεν επηρεάζει μόνο την Ουκρανία, μα και το μέλλον της διεθνούς τάξης. Όπως υποστήριξε, η χώρα του θα «επικρατήσει σίγουρα σε αυτόν τον πόλεμο που άρχισε η Ρωσία», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η αποστολή βοήθειας καθώς η Ουκρανία μάχεται κατά των Ρώσων στο ανατολικό της τμήμα. Όσον αφορά στον αποκλεισμό λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική, που εμποδίζει να φτάσουν εξαγωγές τροφίμων στις διεθνείς αγορές, είπε πως αυτό δεν πλήττει μόνο τους Ουκρανούς, μα και όλο τον κόσμο, και συνέδρεσε τις ενέργειες της Ρωσίας με τις ανόδους των τιμών.

Στο Κίεβο βρίσκεται για δεύτερη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter. «Με τον πρόεδρο Ζελένσκι θα κάνουμε απολογισμό του κοινού έργου που απαιτείται για την ανοικοδόμηση και της προόδου που σημείωσε η Ουκρανία σχετικά με την ευρωπαϊκή της πορεία» σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Στο μεταξύ, το γραφείο γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε για τους θανάτους επιπλέον 24 παιδιών στη Μαριούπολη. Ο δήμαρχος της πόλης, η οποία μετατράπηκε σε ερείπια από τη ρωσική πολιορκία, είπε πως τα συστήματα υγιεινής έχουν χαλάσει και πτώματα σαπίζουν στους δρόμους. «Υπάρχει ξέσπασμα δυσεντερίας και χολέρας» είπε ο Βαντίμ Βοϊτσένκο στην εθνική τηλεόραση. «Ο πόλεμος που πήρε πάνω από 20.000 κατοίκους...δυστυχώς, με αυτά τα ξεσπάσματα μολύνσεων, θα πάρει χιλιάδες ακόμα Μαριοπολίτες» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να δημιουργήσουν ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν οι εναπομείναντες κάτοικοι να φύγουν από την πόλη, που είναι πλέον υπό ρωσικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή