Φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές που έσπασαν κάθε ρεκόρ σε όλο τον κόσμο το φετινό καλοκαίρι

Όταν η κλιματική αλλαγή χτυπά κόκκινο

Αναμφίβολα, το φετινό καλοκαίρι δεν είναι από εκείνα που εδώ στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε ή, έστω, να προσπεράσουμε εύκολα. Η φονική πυρκαγιά στα τέλη Ιουλίου στην Ανατολική Αττική με επίκεντρο το Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 95 ανθρώπους, δεν αφήνει περιθώρια για λησμονιά.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που το καλοκαίρι του 2018 χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία με τη σειρά τους προκάλεσαν το θάνατο ανθρώπων. Ακολουθούν οι χώρες του πλανήτη που τους τελευταίους μήνες χτυπήθηκαν από φονικές καταιγίδες, πλημμύρες και πυρκαγιές, όπως τις κατέγραψε η βρετανική έκδοση της HuffPost.

Ινδία

Η εποχή των μουσώνων στην Κεράλα διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο αλλά οι πλημμύρες του 2018 ήταν οι χειρότερες που γνώρισε η περιοχή από το 1924.

VIA GETTY IMAGES

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάνουν λόγο για 77 νεκρούς ενώ οι Αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

VIA GETTY IMAGES

Βόρεια Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Οι πρωτόγνωρες πυρκαγιές που ζουν οι κάτοικοι της βόρειας Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, έχουν κάψει 290.000 στρέμματα γης. Επιπλέον, έχουν καταστραφεί σχεδόν 120 κατοικίες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ακόμη δύο εβδομάδες ώστε οι πυροσβέστες να καταφέρουν να κατασβέσουν πλήρως τις πυρκαγιές.

JUSTIN SULLIVAN VIA GETTY IMAGES
MARK RALSTON VIA GETTY IMAGES

Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

Πρόσφατα στοιχεία των αυστραλιανών αρχών χαρακτηρίζουν τη Νέα Νότια Ουαλία ως «100% σε ξηρασία» και η συγκεκριμένη κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί ως έχει για ακόμη τρεις μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι οι αγρότες πήραν άδεια από το κράτος να σκοτώνουν καγκουρό για να αποτρέψουν τα ζώα της άγριας φύσης να χρησιμοποιούν τα εδάφη που δεν έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία ώστε να βοηθήσουν τα οικόσιτα ζώα τους να επιβιώσουν. Εκτός αυτού, η Αυστραλία βρέθηκε αντιμέτωπη και με πυρκαγιές που απείλησαν σπίτια στη νότια ακτή.

DAVID GRAY / REUTERS
DAVID GRAY / REUTERS

Αργεντινή

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, η Αργεντινή σπάει ρεκόρ ως προς τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στα μέσα Ιουλίου, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία στην περιοχή Santa Fe. Η χαμηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη χώρα σημειώθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Patagonian στο Bariloche, αγγίζοντας τους -25.4°C.

AGUSTIN MARCARIAN / REUTERS

Σουηδία

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και η Σουηδία αυτό το καλοκαίρι. Μέχρι σήμερα, οι πυροσβέστες έχουν κατασβέσει περισσότερες από 50 πυρκαγιές, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εκκένωση περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώθηκε σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Νορβηγίας, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της το θερμόμετρο άγγιξε τους 31°C.

MAJA SUSLIN VIA GETTY IMAGES

Βόρεια Κίνα

Πολλές περιοχές της βόρειας Κίνας επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο τέλος Ιουλίου. Στην επαρχία Xinjiang 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση των 110 mm που συνέβη στη διάρκεια μιας ώρας, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν στα 52.4 mm σε μία ώρα.

VCG VIA GETTY IMAGES

Ιαπωνία

Στις 23 Ιουλίου, το θερμόμετρο στο Τόκιο έδειξε 41.1°C, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία. Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, 44 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και πάρθηκαν μέτρα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την ακύρωση εκδηλώσεων όπως φεστιβάλ κ.ά.

BUDDHIKA WEERASINGHE VIA GETTY IMAGES
Πήγαινε στην αρχική σελίδα