ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2018 19:01 EEST | Updated 16/10/2018 19:05 EEST

Φοροδιαφυγή: Οι 21 χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»

Richard Villalonundefined undefined via Getty Images

Τη μαύρη λίστα με τις 21 χώρες που χορηγούν «χρυσά διαβατήρια» σε πλούσιους τρίτων χωρών -αποτελώντας τροχοπέδη στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και τρία ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για την Μάλτα, το Μονακό και την Κύπρο. Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι έχει πολλάκις εκφράσει τις ανησυχίες του για την επέκταση του προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας μέσω του οποίου η εθνικότητα έχει μετατραπεί σε εμπορεύσιμο αγαθό.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Μάλτα για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, διότι ως ευρωπαϊκό κράτος δίνει την ευκαιρία στους υπηκόους του, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που αγοράζουν την υπηκοότητα, να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν οπουδήποτε στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως από το 2014 η χώρα έχει «πουλήσει» ιθαγένεια σε περισσότερα από 700 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία κατάγονται από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Παρόλα αυτά έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται από πολιτικούς ηγέτες και άλλους φορείς όσον αφορά την εκμετάλλευση του προγράμματος της «golden visa» από εγκληματίες.

Η Transparency International και η Global Witness, σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει αποκτήσει περίπου 100.000 νέους κατοίκους μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια εξαιτίας της χορήγησης της χρυσής βίζας.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική λίστα που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ πατώντας εδώ