ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/10/2018 17:25 EEST | Updated 16/10/2018 17:48 EEST

Θερμό επεισόδιο Κοτζιά-Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Υπουργοί έλεγαν ότι ο Π. Καμμένος ήταν διαρκώς εκνευρισμένος καθώς η συζήτηση στο υπουργικό στρεφόταν διαρκώς στο Μακεδονικό.

Ο διάχυτος, τις τελευταίες ημέρες, εκνευρισμός του Πάνου Καμμένου έκανε την εμφάνισή του στο υπουργικό συμβούλιο και προκάλεσε ένταση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πάντως ο Π. Καμμένος ξεκαθάρισε (και στο υπουργικό συμβούλιο) ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ – κάτι που είχε θέσει ως ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλώνω απερίφραστα την στήριξή μου στην κυβέρνηση και δεν θα συμπλεύσω σε καμία περίπτωση με τη ΝΔ, είπε σε δημοσιογράφους μετά το υπουργικό μεταφέροντας το περιεχόμενο της τοποθέτησής του. Ωστόσο ο Π. Καμμένος επιμένει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών ανεξάρτητα πόσοι θα τον ακολουθήσουν από τους ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε κριτική στον υπουργό Άμυνας για όσα έκανε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «εκθέτει και τον πρωθυπουργό και την χώρα». Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να επεσήμανε ότι ο Π. Καμμένος στις ΗΠΑ υπονόμευσε την εθνική θέση για το Μακεδονικό, ότι παραβίασε την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ επανέλαβε ότι την εξωτερική πολιτική την διαμορφώνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας.

Ο Π. Καμμένος αντέδρασε και υπήρξε διάλογος ανάμεσα στους δύο, με τον υπουργό Άμυνας να θέτει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών αν δεν περάσει από τα Σκόπια η συμφωνία των Πρεσπών. Υπουργοί έλεγαν ότι ο Π. Καμμένος ήταν διαρκώς εκνευρισμένος καθώς η συζήτηση στο υπουργικό στρεφόταν διαρκώς στο Μακεδονικό. Αντίθετα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρ;ας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς έφυγε αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο Π. Καμμένος δεν επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση.

 

Τι ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ

 

Με δεδομένο ότι ο Π. Καμμένος δήλωσε αποφασισμένος να εμμείνει στην καταψήφιση της σημφωνίας των Πρεσπών έχει σημασία πως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στους Ανεξάρτητους Έλληνες όσον αφορά την συμφωνία και την ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Βασίλης Κόκκαλης φέρονται να συντλάσσονται με τον πρόεδρο του κόμματός τους.

Η Έλενα Κουντουρά τόνισε στο υπουργικό συμβολύλιο ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Μάλιστα αργότερα έγραψε στο twitter ότι στηρίζει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και διευκρίνισε ότι πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση.

Ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία και θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής και μετά θα παραιτηθεί. Σημειώνεται ότι αν παραιτηθεί τη θέση του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος στο υπουργικό φέρεται να είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, ενώ έχει ήδη διαφοροποιηθεί από όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στις ΗΠΑ.

Σχόλιο με νόημα από τον Καμμένο

 Πριν 48 ώρες, ο Πάνος Καμμένος είχε δώσει ένα δείγμα του τρόπου που σκέφτεται, με σχόλιο που είχε αναρτήσει στο twitter, οπου έκανε λόγο για αχαριστία ανθρώπων που έχει τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά.