CULTURE
16/10/2018 16:16 EEST | Updated 17/10/2018 15:11 EEST

Μέγαρο Μουσικής: Τριήμερο αφιέρωμα γεμάτο συγκίνηση στον Μάνο Ελευθερίου

Φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης

Θ’ αφήσω εγώ αυτά τα περιβόλια,

θα βγω να πάρω τα στενά της θάλασσας…

«Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν πριν από έναν χρόνο, το αφιέρωμα ήταν προγραμματισμένο και τελικά γίνεται μετά θάνατον ως μία τιμητική συναυλία για τον εξαιρετικό ποιητή και πεζογράφο» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μίλτος Λογιάδης

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο και με τη διακριτική παρουσία της αδελφής του ποιητή, Λίλης Ελευθερίου, δόθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου για το τριήμερο αφιέρωμα με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής τιμά τον Μάνο Ελευθερίου

«... Είναι ανυπόφορο για μένα να νιώθω αυτό το κενό. Από το 1973 -74, μέρα παρά μέρα μου έλεγε, δεν είμαι καλά, δεν θα ζήσω πολύ, εμείς τον ξέραμε και καλαμπουρίζαμε κι ύστερα όταν περνούσε κάποια περιπέτεια έλεγε, καλά πάμε, σιγά σιγά... Όσο μεγαλώνω εμφανίζονται καινούργια συναισθήματα. Δεν θα θελα να φύγει ο Μάνος έτσι... Ελπίζω ν’ αντέξω....» είπε μεταξύ άλλων, με «σπασμένη» φωνή ο Γιώργος Νταλάρας.

«Εξόχως απρόβλεπτο αυτό που συνέβη, υπολογίζαμε ότι θα ήταν κοντά μας...» είπε με τη σειρά του ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, για να προσθέσει αναφερόμενος στο έμμετρο κείμενο του ποιητή με τίτλο «Ο Νοητός Λύκος» του οποίου υπογράφει τη θεατρική προσαρμογή και τη μουσική και το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση: «ευτυχώς πρόλαβε να ακούσει τις συνθέσεις στην πρώιμη εκδοχή τους και έδωσε την έγκριση του...»

Τρεις συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ, με ένα «εγκάρδιο αφιέρωμα στα τραγούδια» του Μάνου Ελευθερίου -(«τραγούδια - σταθμούς στην ελληνική τραγουδοποΐα»)-, αλλά και με ένα «προφητικό» έργο του ποιητή. 

Ο Γιώργος Νταλάρας, αγαπημένος φίλος του Μάνου, ο οποίος έχει ερμηνεύσει τραγούδια-σταθμούς, μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Χρήστο Θηβαίο και τη Μάρθα Φριντζήλα, ερμηνεύουν τα ωραιότερα τραγούδια του σε μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών που έμειναν στην ψυχή μας και σφράγισαν τη ζωή μας. 

Στο α΄ μέρος του προγράμματος παρουσιάζεται επίσης σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση Ο Νοητός λύκος, ένα έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου.

Όπως είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία «είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, ποίηση - στιχουργία συμπυκνωμένη. Ο Νοητός Λύκος είναι ένα μουσικό έργο (όχι θεατρικό) με θεατρικό καμβά», υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι του είναι «πρώτον να πουν οι θεατές τι ωραίους στίχους έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου, δεύτερον, τι ωραία η μουσική που έντυσε αυτούς τους στίχους, τρίτον, τι ωραίο έργο ο Νοητός Λύκος και στο τέλος, τι ωραία παράσταση...»

Ο Νοητός λύκος είναι το magnum opus του Μάνου Ελευθερίου, η δική του Νέκυια για τον φθοροποιό χρόνο, την προσωπική ερημιά, την αναγκαιότητα της τέχνης, μέσα από μια κατάδυση στον Κάτω Κόσμο, κατευθυνόμενος προς τη μεγάλη συνάντηση με την μητέρα του.

Η θεατρική προσαρμογή του ομώνυμου ποιητικού κειμένου του Ελευθερίου και η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Ανδρέου. Αφηγητής, ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας -στις δύο πρώτες βραδιές και στη συνέχεια, ο Δημήτρης Λιγνάδης. 

Φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης 

Στο δεύτερο μέρος που τιτλοφορείται Σταθμοί στα ωραιότερα τραγούδια του, οι πιο εκφραστικές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής παρουσιάζουν τα ομορφότερα ποιήματά του Μάνου Ελευθερίου σε μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Μάρθα Φριντζήλα. Συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα 12 μουσικών.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στη Σύρο στις 12 Μαρτίου 1938. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2005) για τον Καιρό των χρυσανθέμων, και για το σύνολο του έργου του (2013) από την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018.

Το Αφιέρωμα αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ViewMasterFilms και εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά πορτρέτα.

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης

Θεατρική προσαρμογή–μουσική σύνθεση (Ο Νοητός λύκος) | Γιώργος Ανδρέου

Σκηνικά-κοστούμια Εύα Νάθενα

Φωτισμοί Γιώργος ΤέλλοςLightingArt

Χορογραφίες Φωκάς Ευαγγελινός

Βοηθός σκηνοθέτη Αναστασία Διαμαντοπούλου

Tιμές εισιτηρίων

10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 15 ευρώ, 24 ευρώ, 30 ευρώ, 38 ευρώ, 46 ευρώ, 55 ευρώ

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες 210 72 82 333