Φωτογραφία φέρεται να δείχνει ρωσικούς πυραύλους S-300 στις ΗΠΑ

Πυροδότησε θεωρίες στο Ίντερνετ.
ASSOCIATED PRESS

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει φωτογραφία η οποία κυκλοφόρησε στα social media, που φέρεται να απεικονίζουν ρωσικούς πυραύλους S-300 (και συγκεκριμένα της σοβιετικής, αρχικής έκδοσης, S-300P, που είχε τεθεί σε υπηρεσία κατά τη σοβιετική περίοδο) σε αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το defence-blog.com, τη δορυφορική φωτογραφία ανέβασε ο χρήστης tamydoolitle (@border9999) την 1η Μαΐου στο Twitter, σχολιάζοντας πως φαίνεται να απεικονίζει χώρο δοκιμών των S-300PT) «κάπου στις ΗΠΑ». Σε αυτήν φαίνονται ένα σύστημα ελέγχου πυρός 30Ν6 και εκτοξευτήρες 5Ρ85. Σημειώνεται πως το επίμαχο tweet έχει κατεβεί- ωστόσο πρόλαβε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιστοσελίδων που ασχολούνται με αμυντικά θέματα (όπως το προαναφερθέν Defence Blog) και ρωσικών ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του RT, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα σύστημα S-300 από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ακόμα, που φέρεται να είχε προέλθει από τη Λευκορωσία, εν μέσω της αναταραχής από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Επίσης, είχαν υπάρξει αναφορές τον Οκτώβριο πως Αμερικανοί και Ισραηλινοί ειδικοί είχαν πάει στην Ουκρανία για να μελετήσουν συστήματα που βρίσκονταν εκεί.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η εικόνα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, σχολιασμό και θεωρίες στα social media της χώρας, καθώς κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για πιθανή επιχείρηση κατά της Βενεζουέλας, που διαθέτει συστήματα S-300.

Υπενθυμίζεται πως οι S-300 χρησιμοποιούνται και από κάποιες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ελλάδα.