Φωτογραφίες: Η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα

Δεν έγινε η αεροπορική επίδειξη για λόγους που είχαν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες.
Maxim Shemetov via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλέστηκε ηρωικές μνήμες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να εμψυχώσει τον ρωσικό στρατό ώστε να νικήσει στην Ουκρανία, κατά την ομιλία του στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης.

Απευθυνόμενος σε σχηματισμούς στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτές που χαρακτήρισε ως εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας, και επανέλαβε γνωστούς ισχυρισμούς του παρελθόντος για δικαιολόγηση της εισβολής- πως το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Απευθύνθηκε ευθέως στους στρατιώτες που μάχονται στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο η Ρωσία έχει δεσμευτεί να «ελευθερώσει».

«Η υπεράσπιση της Πατρίδας όταν κρίνεται η μοίρα της ήταν πάντα ιερή» είπε. «Σήμερα μάχεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, της πατρίδας μας».

H 11 λεπτών ομιλία του Πούτιν στην 75η ημέρα της εισβολής δεν περιελάμβανε κάποια αναφορά ή αξιολόγηση προόδου στον πόλεμο, ούτε κάποια ένδειξη για το πόσο θα συνεχιζόταν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αεροπορική επίδειξη η οποία προετοιμαζόταν, με αεροσκάφη να πετούν σε σχήμα «Ζ» (που συνδέεται με την εισβολή στην Ουκρανία), δεν έγινε για λόγους που, όπως αναφέρθηκε, είχαν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες.

Maxim Shemetov via Reuters
Shamil Zhumatov via Reuters
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
Sputnik Photo Agency via Reuters
Evgenia Novozhenina via Reuters
Evgenia Novozhenina via Reuters

Δημοφιλή