Πούτιν: Αναγκαία και «μόνη σωστή απόφαση» η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Ομιλία του Ρώσου προέδρου στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης.
Maxim Shemetov via Reuters

«Είναι το ίδιο τώρα. Μάχεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι κοντά στις καρδιές μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που δεν σημαδεύτηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα, η οποία δεν χαρακτηρίστηκε από κάποια μεγάλη ανακοίνωση ή εξαγγελία σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία- με τον Πούτιν να επιχειρεί εκ νέου να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Δύση ετοιμαζόταν να «επιτεθεί στη γη μας» και ότι το ΝΑΤΟ «δημιουργούσε απειλές» στα σύνορα, ενώ κατηγόρησε τη Δύση πως δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία καθώς είχε άλλα σχέδια. «Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτούσαν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά τα εδάφη κοντά μας και αυτό έγινε μια προφανής απειλή για τη χώρα και τα σύνορά μας. Όλα μας έλεγαν πως ήταν ανάγκη να πολεμήσουμε».

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ένα αναγκαίο μέτρο που έλαβε χώρα την κατάλληλη στιγμή, και ήταν «η μόνη σωστή απόφαση».

Αναφερόμενος στις δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία, είπε πως εθελοντές στο Ντονμπάς και Ρώσοι στρατιώτες μάχονται για την πατρίδα τους, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα βοηθηθούν οι οικογένειες των νεκρών και τραυματιών Ρώσων στρατιωτών. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι «εχθροί» προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες εναντίον της Ρωσίας, ενώ έδωσε έμφαση στον πολυεθνικό χαρακτήρα της Ρωσίας, λέγοντας πως «πλάι πλάι, στρατιωτικοί και αξιωματικοί στέκονται εδώ από πολλά μέρη της μεγάλης μας πατρίδας, περιλαμβανομένων αυτών που έφτασαν εδώ κατευθείαν από το Ντονμπάς, απευθείας από την εμπόλεμη ζώνη. Θυμόμαστε πώς οι εχθροί της Ρωσίας προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας τις συμμορίες της διεθνούς τρομοκρατίας. Προσπάθησαν να σπείρουν διεθνή και θρησκευτική εχθρότητα για να μας διασπάσουν, να μας αποδυναμώσουν εκ των έσω, μα απέτυχαν. Σήμερα οι πολεμιστές μας, από διάφορες εθνότητες, πολεμούν μαζί στη μάχη. Προστατεύουν ο ένας τον άλλον από σφαίρες και θραύσματα, ως αδελφοί, και αυτή είναι η δύναμη της Ρωσίας. Η ακατανίκητη δύναμη του πολυεθνικού μας κράτους».

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε ενός λεπτού σιγή για τους Ρώσους που σκοτώθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μα και για αυτούς που πολεμούν για την Ρωσία στο Ντονμπάς.

Δημοφιλή