H AEGEAN ξεπερνά σε πωλήσεις το 2019 με 5,1 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2021

Στο 52% του συνολικού κύκλου εργασιών του 2019, έκλεισε για την ελληνική αεροπορική εταιρεία το 2021.
via Associated Press

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, ο Δημήτρης Γερογιάννης, CEO της AEGEAN, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Το 2021 η εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει το 65%, περίπου, της επιβατικής κίνησης του 2019, προσφέροντας το 78% της πτητικής της δραστηριότητας (σε αριθμό πτήσεων), επίσης σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γερογιάννη «το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι και το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας που η AEGEAN κατέγραψε οργανική κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων για το έτος πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 62% σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε 674,8 εκατ. ευρώ, αλλά έφτασε μόλις το 52% του συνολικού κύκλου εργασιών του 2019. Οι Ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε 72,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένες από Ζημίες προ φόρων ύψους 296,8 εκατ. ευρώ, το προηγούμενο έτος.»

Επίσης, ο CEO της AEGEAN τόνισε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μη οργανικά έσοδα (δηλαδή τα συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 63,2 εκατ. ευρώ, - το ποσό της κρατικής ενίσχυσης μειωμένο κατά την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και η πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών).

«Οι Ζημίες προ Φόρων ανήλθαν σε 9,3 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 474,4 εκατ. ευρώ.»

Ο CEO της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης.
Ο CEO της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης.
NIKOS KOKKINAKIS

Παράλληλα, η εταιρεία επιτάχυνε την επένδυση σε νέα αεροσκάφη, αναπροσαρμόζοντας τις άμεσες παραδόσεις για τα επόμενα δύο έτη, αναδιάρθωσε τον στόλο ελικοφόρων αεροσκαφών, εισάγοντας νέο τύπο αεροσκαφών (ATR-72) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους μίσθωσης και συντήρησης, πρόσθεσε το WiFi στις πτήσεις της, αναβάθμισε το business lounge στη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε το νέο lounge στην extra Schengen περιοχή του αεροδρομίου της Αθήνας.

Επίσης, ο Δημήτρης Γερογιάννης επισήμανε ότι «στην ΑEGEAN οι θετικές τάσεις άρχισαν να σημειώνονται από τον Απρίλιο του 2022, που ήταν και ο πρώτος μήνας που ξεπεράσαμε σε εισπράξεις (πωλήσεις για μελλοντικά ταξίδια) τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τον Μάιο μεταφέραμε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες, ενώ και ο Ιούνιος συνέχισε το ίδιο δυναμικά μεταφέροντας 1,3 εκατομμύρια επιβάτες».

«Οι πληρότητες σήμερα προσεγγίζουν τα προ-πανδημίας επίπεδα, η επιβατική κίνηση κυμαίνεται σε επίπεδα περίπου 10% χαμηλότερα από το 2019, διατηρείται η καλή πορεία των προ-κρατήσεων, ενώ επιπρόσθετα βελτίωση σημειώνεται και στα έσοδα ανά πτήση.»

Για την καλοκαιρινή περίοδο η εταιρεία επανέρχεται, σταδιακά, στη χωρητικότητα, προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξημένες συχνότητες σύνδεσης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, ωστόσο η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζει σημαντικά το κόστος της.

Καταλήγοντας, ο CEO της AEGEAN, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και η όποια επίδραση τους στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συμβάλουν στον γενικότερο περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας.»

Δημοφιλή