H Χαμάς απειλεί με τους "ομήρους", το Ισραήλ χτυπά αλύπητα στην Γάζα και ο ΟΗΕ καλεί ξανά σε Γ.Σ

Κανένας όμηρος δεν θα φύγει "ζωντανός" αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι μας λέει η Χαμάς. Κάτοικοι στη Γάζα: ”Πάμε από το ένα μέρος στο άλλο...δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία”.
Οικογένεια εκτοπισμών, με μωρό, μένουν έξω από το νοσοκομεία Αλ Ακσά στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ, Γάζα 10 Δεκεμβρίου 2023
Οικογένεια εκτοπισμών, με μωρό, μένουν έξω από το νοσοκομεία Αλ Ακσά στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ, Γάζα 10 Δεκεμβρίου 2023
via Associated Press

Για λυσσαλέες μάχες στην πόλη της Γάζας και στην Χαν Γιουνίς στα νότια και σφοδρούς βομβαρδισμούς κάνουν λόγο οι ισραηλινές δυνάμεις την στιγμή που η Χαμάς ”παίζει” το χαρτί των ομήρων. Οι δε ελπίδες για μια ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, εξανεμίζονται κατά ομολογία και του Κατάρ που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Το Τελ Αβίβ, αναφέρει πως μέλη των ένοπλων οργανώσεων στην Γάζα ”βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες”, πυροδοτούν «”εκρηκτικά” και εκτοξεύουν ”αντιαρματικές ρουκέτες”.

″Δεν θέλω να πω ότι χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε μεγάλη δύναμη και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί. Ο δε επίσημος απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού έφθασε σήμερα έφθασε τους 101 όπως ανέφερε το γενικό επιτελείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πάντως έχει δοθεί εντολή για άσκηση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης καθώς εκτιμά πως η Χαμάς πλέον ”καταρρέει”.

Η δε οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, έτερη ένοπλη οργάνωση που δρα στη Γάζα, έκανε λόγο για σκληρές μάχες σε τομέα της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν υπόγεια σήραγγα.

Απειλές για τους ομήρους και νέα Γ.Σ του ΟΗΕ για παύση πυρός

Στο μεταξύ η Χαμάς προειδοποίησε χθες ότι κανένας από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα φύγει «ζωντανός» αν δεν προηγηθεί διαπραγμάτευση και εάν δεν «ικανοποιηθούν οι όροι» της.

″Ούτε ο φασίστας εχθρός και η αλαζονική διοίκησή του, ούτε οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης”, τόνισε ο Αμπού Ουμπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στην Γάζα έχει φτάσει τους 18.000 ενώ το Κατάρ υποστηρίζει πως πλέον οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός έχουν περιοριστεί σημαντικά, αν και συνεχίζει να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δε ΗΠΑ δέχονται σφοδρά πυρά από πολλές μετά την απόφασή τους να ασκήσουν βέτο σε μια ακόμη προσπάθεια στο Σ.Α του ΟΗΕ για ψήφισμα που θα απαιτεί μια ανθρωπιστική παύση πυρός.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πάντως αναμένεται να συγκληθεί την Τρίτη για να ψηφίσει επί ενός νέου σχεδίου ψηφίσματος με το βασικό ζητούμενο.

Παράλληλα όμως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει και σφοδρή κριτική αφού αποκαλύφθηκε ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο για να προμηθεύσει οβίδες αρμάτων μάχης στο Ισραήλ.

via Associated Press

ΟΗΕ: 75 και δεν είναι σαν να μην μάθαμε τίποτα

Στο μεταξύ, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, Λιν Χάστινγκς, καταδίκασε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο Παλαιστινίων όσο και Ισραηλινών και ζήτησε άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων ενώ παράλληλα επέκρινε δριμύτατα τη ”δυσανάλογη” απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα.

″Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών... δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ούτε η πολιορκία, στερώντας από ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας τρόφιμα, νερό, υγειονομική περίθαλψη και υγιεινή” αναφέρει σε δήλωσή της.

Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Γάζας, είπε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Σημείωσε επίσης το ”πρωτοφανές επίπεδο” βίας από το ισραηλινό κράτος και τους εποίκους κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Καθώς την Κυριακή συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη διακήρυξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε πως ”Το 2023, δεν θα έπρεπε να κάνω μια τέτοια δήλωση. Είναι σαν να μην μάθαμε τίποτα τα τελευταία 75 χρόνια”.

via Associated Press

”Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη αλλά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος”

Ο δε άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει στριμωγμένος σε μια περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», όπως προειδοποίησε ξανά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει συνεχώς τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να μεταβεί σε δήθεν ”ασφαλείς ζώνες” για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες.

″Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (...) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα”, σχολίασε Χέιστινγκς.

Ακόμη και έτσι όμως, χιλιάδες Παλαιστίνιοι σχεδόν καθημερινά μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο με τα πόδια ή με όποιο μέσο έχουν διαθέσιμο. ”Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη αλλά δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία”, είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα —κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

via Associated Press

Πλήγματα σε Συρία και Λίβανο, συνεχής βία στην Δυτική Οχθη

Ο πόλεμος έχει επίσης κλιμακώσει τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 260 Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, κατά την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και αλλού στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Παράλληλα, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύχτα επιδρομές σε διάφορους τομείς προαστίων της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, κατά το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι ήταν «εγκαταστάσεις της Χεζμπολά», του ένοπλου σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Αν και δεν σχολίασε τα πλήγματα στα προάστια της Δαμασκού, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο και για πυρά από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, που ”ανταπέδωσαν»”δυνάμεις του, και για επιδρομές εναντίον «πυρήνα» της Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς και του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP

Δημοφιλή