H κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν: Τι ξέρουμε για την «πιθανή διάδοχό του»

Εικασίες για την Κιμ Γιου Άε.
SOPA Images via Getty Images

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει εμφανιστεί δημοσίως με τη μεγάλη του κόρη, με τα κρατικά ΜΜΕ να τον δείχνουν να κρατά το χέρι της σε χώρο εκτόξευσης πυραύλων τον Νοέμβριο και την ίδια να στέκεται δίπλα του μπροστά σε στρατιώτες: Η Κιμ Γιου Άε θεωρείται πως γεννήθηκε το 2013 και είναι η δεύτερη από τα τρία παιδιά του Κιμ (ένας γιος, δύο κόρες).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle οι εμφανίσεις της οδήγησαν τη νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών στο συμπέρασμα πως η Κιμ δείχνει ότι σκοπεύει να κρατήσει τη δυναστεία στην εξουσία και κατά τις επόμενες γενιές- ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως τίποτα δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει», καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγάλες αλλαγές στις αντιλήψεις της ανδροκρατούμενης βορειοκορεατικής κοινωνίας, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό πως θα συναντούσε αντίσταση από υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και της πολιτικής σκηνής της Βόρειας Κορέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συμφωνούν ως προς το ότι μόνο ο ίδιος ο Κιμ ξέρει αν σκοπεύει κάποια στιγμή να επιλέξει ως διάδοχό του στην ηγεσία της απομονωμένης χώρας την κόρη του. Βορειοκορεατικά ΜΜΕ έχουν δείξει εικόνες υψηλόβαθμων αξιωματούχων να της υποκλίνονται, συνοδεύοντάς τες με τον χαρακτηρισμό της ως του «πιο αγαπημένου» παιδιού του. Επίσης, έχει εμφανιστεί με ρούχα που παραπέμπουν στην αντίληψη της μητέρας της, Ρι Σολ Γιου για τη μόδα (θεωρείται «είδωλο» ως προς το στιλ της στη Βόρεια Κορέα).

Παρόλα αυτά, ελάχιστα είναι γνωστά για την ίδια και τα αδέρφια της. Σε σχετική ενημέρωση στις αρχές του Ιανουαρίου, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας είπε σε υψηλόβαθμους πολιτικούς πως, παίρνοντάς την μαζί σε δημόσιες εμφανίσεις, ο Κιμ θέτει ήδη τις βάσεις για την τρίτη κληρονομική μεταβίβαση εξουσίας στην Πιονγκγιάνγκ. Υπενθυμίζεται πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε όταν ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011, αν και για πολλά χρόνια δεν εθεωρείτο πως ήταν «φαβορί»: Αντ’αυτού, πιστεκλαυόταν πως θα αναλάμβανε ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος ωστόσο εξόργισε τον πατέρα του το 2001, όταν συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Τόκιο ενώ ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο, σχεδιάζοντας να επισκεφθεί τη Ντίσνεϊλαντ. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ και οι δράστες φέρονται να διέφυγαν στη Βόρεια Κορέα.

SOPA Images via Getty Images

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί φημολογίες πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει προβλήματα υγείας. Μπορεί να είναι μόνο 39 ετών, ωστόσο το ζήτημα της διαδοχής του πιθανώς να συζητείται ήδη στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στην Πιονγκγιάνγκ- αν και ίσως να είναι πρόωρο να ξεχωρίζεται κάποιο άτομο ως διάδοχος.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτό το κορίτσι θα μπορέσει να πάρει τα ηνία από τον πατέρα της, κυρίως επειδή είναι κορίτσι» είπε στη Deutsche Welle ο Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουασέντα στο Τόκιο και συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για τη δυναστεία των Κιμ. «Η Βόρεια Κορέα παραμένει μια βαθιά συντηρητική και κομφουκιανιστική κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι να αναδειχθεί η Κιμ Γιου Άε ως διάδοχος του πατέρα της είναι αδύνατον» πρόσθεσε. «Νομίζω πως θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα επιλέξει να δώσει τον έλεγχο στον γιο του όταν έρθει η ώρα, μα σίγουρα θα θέλει να παραμείνει η θέση στην οικογένεια, να ακολουθήσει αυτό που ο Βορράς αποκαλεί ως “το γενεαλογικό δέντρο Πέκτου”» σημείωσε. Το όρος Πέκτου βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα και η σημερινή βορειοκορεατική προπαγάνδα λέει πως ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτής του κράτους της Βόρειας Κορέας και παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε τη βάση των ανταρτών του εκεί, καθώς πολεμούσε κατά των ιαπωνικών δυνάμεων κατοχής τη δεκαετία του 1940- αν και, σύμφωνα με άλλες αναφορές, ήταν σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου και μετά εγκαταστάθηκε ως ηγέτης- υποχείριο από τη Μόσχα.

SOPA Images via Getty Images

«Πιστεύω πως ο Κιμ εμφανίστηκε με την κόρη του δίπλα του, μπροστά στα ΜΜΕ του Βορρά και σε αυτά τα σημεία υψηλού συμβολισμού για να δείξει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει παρά τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω των οικονομικών κυρώσεων και των κλειστών συνόρων» είπε ο Σιγκεμούρα. «Προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού, να δείξει την ευτυχισμένη του οικογένεια, ακόμα και να προτρέψει τον λαό να εκφράσει πόσο εντυπωσιάζεται από τον ίδιο ως πατέρα και ηγέτη».

Κατά τον Σιγκεμούρα η οικογένεια των Κιμ χαίρει ακόμα μεγάλου σεβασμού στη Βόρεια Κορέα, ειδικά μεταξύ των γηραιότερων, αν και υπάρχει μια φθορά/ αποδυνάμωση μεταξύ των νεότερων λόγω της αυξανόμενης «διείσδυσης» ξένων τηλεοπτικών σειρών και ταινιών στη χώρα. Επίσης, δείχνοντας πως επιθυμεί να συνεχίσει η οικογένειά του να κυβερνά, ίσως προσπαθεί να αποθαρρύνει πιθανούς αντιφρονούντες.

Η Λιμ Εύουν-γιουνγκ, επίκουρη καθηγήτρια διεθνών σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Κονγκτζού της Νότιας Κορέας, είπε ότι, δεδομένων των ηλικιών των παιδιών του Κιμ, είναι πολύ νωρίς για εικασίες ως προς τη διαδοχή. «Είναι αλήθεια πως δεν φαίνεται και πολύ υγιής, μα δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να πούμε τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον εκεί, επειδή η Κιμ Γιου Άε είναι απλά πολύ μικρή» είπε, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι αυτές οι εμφανίσεις μαζί είναι πιο πιθανό να είναι σήματα προς το βορειοκορεατικό κοινό, δημιουργώντας μια εικόνα ενός πιο φωτεινού μέλλοντος για τις νεότερες γενιές...μπορεί να είναι λίγο θεατρικό, μα φαίνεται πιο “προχωρημένο” για τον Κιμ να είναι με την κόρη του σε τέτοιες εκδηλώσεις αντί με τον γιο του. Μα είναι πολύ νωρίς και πολύ δύσκολο να “διαβάσουμε περισσότερα” για την κατάσταση αυτή από αυτό».

Δημοφιλή