H Ομορφιά στην ανάδειξη του συναισθηματικού μας κόσμου

Ο αντίκτυπος του στρες, της κόπωσης και της εξάντλησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πώς νιώθουμε
miljko via Getty Images

Η ζωή μας πλέον «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα παρασύροντάς μας σε μια έντονη, διαρκή προσπάθεια ικανοποίησης πραγματικών και πλασματικών αναγκών και σ’ ένα κυκεώνα προβλημάτων και αναταράξεων του ψυχισμού και του συναισθηματικού μας κόσμου.

Η αποσύνδεση απ’ την επίγνωση μας και την ανθρώπινη φύση, καθώς και η αποξένωση απ’ τη θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα, μας δημιουργεί την ανάγκη να ξαναβρούμε την υπόστασή μας αναζητώντας τα συναισθήματα, τη γαλήνη και την ηρεμία μέσα από θεραπείες ομορφιάς και ευεξίας σε σπα, ινστιτούτα ή στον προσωπικό μας χώρο.

Η αποσυμπίεση και η μετατροπή της ρουτίνας σε μια υποφερτή καθημερινότητα με λίγα λεπτά ή ώρες αφιέρωσης στον εαυτό μας, έγινε ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνδεθούμε με τα συναισθήματά μας και την ευημερία μας.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο αντίκτυπος του στρες, της κόπωσης και της εξάντλησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πώς νιώθουμε, το πώς το σώμα μας παίρνει βάρος και πώς οι εκάστοτε χημικές διαδικασίες στον εγκέφαλό μας μεγιστοποιούν και καθορίζουν το πώς νιώθουμε συναισθηματικά.

Τα τελετουργικά ομορφιάς και ευεξίας έρχονται ως σωματική ή πνευματική δύναμη που βοηθά στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων μας και, ως εκ τούτου, επηρεάζουν το ρυθμιστικό σύστημα του οργανισμού που ελέγχει την καρδιά, τους μυς και τον εγκέφαλό μας, επιτυγχάνοντας τη συνολική αρμονία και την ισορροπία.

Πώς οι θεραπείες ομορφιάς και ευεξίας επηρεάζουν το μυαλό και τα συναισθήματα

 • Κάποια συστατικά στα προϊόντα της ομορφιάς του δέρματος μέσα από απλή εφαρμογή ή μέσα απ’ τις επαγγελματικές θεραπείες προσώπου και σώματος, αλλά και οι ίδιες οι συνεδρίες μέσω της αφής, επηρεάζουν τη διάθεσή μας, λόγω της έκκρισης συγκεκριμένων ορμονών, πχ. σεροτονίνη, ωκυτοκίνη κ.α.

 • Τα αρώματα έχουν την ικανότητα να μας απομακρύνουν για λίγο από την παρούσα στιγμή. Τα μόρια τους διαχέονται στον εγκέφαλο όπου «ξυπνούν» τη διάθεση και τα συναισθήματα. Τα αρώματα των προϊόντων μιας θεραπείας, το άναμμα ενός αρωματικού κεριού ή η διάχυση ενός αρώματος στο χώρο μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να διεγείρετε τις αισθήσεις και να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα.

Η αρωματοθεραπεία στα συναισθήματα και στη διάθεση

Η αρωματοθεραπεία επιδρά σε διαφορετικά επίπεδα, από κυτταρικό και μυϊκό έως ως ένα ολιστικό ξύπνημα. Τόσο σε επίπεδο ανακούφισης όσο και θρέψης τα έλαια μπορούν να αφαιρέσουν τα συναισθηματικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα, προκαλώντας μια αισθητηριακή κατανόηση της ηρεμίας. Ο συνδυασμός αυτού με θεραπείες αισθητικής και μασάζ θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της συσσωρευμένης έντασης από το σώμα.

Αιθέρια έλαια που εξισορροπούν ψυχοπνευματικές καταστάσεις:

Ρομαντική διάθεση: Τριαντάφυλλο, παλμαρόζα, ροδόξυλο, υλανγκ-υλανγκ.

Αισιοδοξία: πορτοκάλι, λουΐζα, περγαμόντο, γιασεμί, μανταρίνι, σανδαλόξυλο.

Αναζωογόνηση- τόνωση: γκρέιπφρουτ, κάρδαμο, ευκαλύπτος, πιπερόριζα.

Ηρεμία: λεβάντα, ρωμαϊκό χαμομήλι, αγγελική, λιβάνι, vetiver.

Αυτοπεποίθηση: τριαντάφυλλο, σανδαλόξυλο, βενζόη, νερολι.

Αισθησιασμός: ροδόξυλο, τριαντάφυλλο, υλανγκ-υλανγκ, σανδαλόξυλο.

Στρες: λεβάντα, τριαντάφυλλο otto, δενδρολίβανο, ρωμαϊκό χαμομήλι.

Καταπολέμηση φόβου: νέρολι, λιβάνι, λεβάντα, γιασεμί, σάλβια.

Ανυπομονησία- νευρικότητα: ρωμαϊκό χαμομήλι, λεβάντα, γεράνι, γιασεμί.

Ψυχική οδύνη: Τριαντάφυλλο otto/ absolute, βενζόη, μαντζουράνα.

Κατάθλιψη: περγαμόντο, γεράνι, κυπαρίσσι, γιασεμί.

Θυμός: μπλε χαμομήλι, υλανγκ-υλανγκ, τριαντάφυλλο, λεβάντα.

 • Η μάλαξη γενικά, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα, προσφέρει βαθιά χαλάρωση, καταπράυνση, ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού, ευφορία και την αίσθηση της ευεξίας. Αυτό οφείλεται, κατά ένα μέρος, στην έκκριση ορμονών που ενεργοποιούν συγκεκριμένους μηχανισμούς στο σώμα. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μάλαξης απελευθερώνονται ορμόνες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζουν απ’ τους πόνους, μειώνουν το στρες και καθυστερούν τη γήρανση. Η αφή και το «άγγιγμα» έχουν καταλυτικό αποτέλεσμα στη δημιουργία διάθεσης και στη χαλάρωση, ή όχι, του ατόμου που το δέχεται.

 • «Συναισθηματικά» καλλυντικά. Ένα καλό και αποτελεσματικό προϊόν ή πρωτόκολλο ομορφιάς έχει τη δύναμη να αλλάξει το πώς νιώθουμε. Ως αποτέλεσμα, η συναισθηματική φροντίδα, αλλά και η αντικατάσταση «καταστροφικών» σχημάτων με καλά, π.χ «χρόνος για μένα», προκειμένου να βελτιώσουμε την πνευματική ευεξία και την υγεία του δέρματος, αναμφίβολα θα ανθίσει τα επόμενα χρόνια. Μεγάλες διεθνείς εταιρείες καλλυντικών λανσάρουν ήδη προϊόντα που στοχεύουν στο concept αυτό.

 • Επαγγελματικές «θεραπείες» του δέρματος. Η πρόκληση για τους θεραπευτές της ομορφιάς, πέρα απ’ την ομορφιά της επιφάνειας του δέρματος, είναι και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας εσωτερικής διαταραχής, η οποία εκφράζεται ως ακμή, έλλειψη λάμψης και υγρασίας ή πρόωρη γήρανση. Οι βαθύτερες αιτίες της κάνουν πιο πολύπλοκη τη θεραπεία, γι’ αυτό και καθίσταται απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, καθώς και η προσεγμένη εξατομικευμένη προσέγγιση.

 • Η μουσική στην καμπίνα θεραπείας ή στο μπάνιο ή στο δωμάτιο χαλάρωσης μας βοηθά να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και να αυξήσουμε την επίγνωσή μας για τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Βιώνοντας βαθιά μια διαλογιστική κατάσταση σε ένα ηχητικό περιβάλλον που μας εκφράζει, έχουμε πρόσβαση σε μια αναγκαία στιγμή παύσης, αποδοχής και σύνδεσης με την παρούσα στιγμή.

 • Μακιγιάζ. Ο σκοπός των χρωμάτων και των προϊόντων μακιγιάζ υπήρξε απ’ την αρχαιότητα πολλαπλός και «λυτρωτικός». Βαφόμαστε συνήθως για να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά μας, να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, να προσελκύσουμε, να μπούμε σ’ ένα διαφορετικό ρόλο ή για να καλύψουμε ατέλειες, ενώ τα χρώματα και τα σχήματα εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και την ψυχική μας διάθεση.

 • Επίσκεψη στο κομμωτήριο ή στο nail salon. Αν ρωτήσουμε τις γυναίκες, κυρίως, αλλά και τους άντρες που βγαίνουν απ’ το κομμωτήριο ή από ένα στούντιο περιποίησης νυχιών πώς αισθάνονται, συγκλίνουμε όλοι στο ότι η περιποίηση και η ομορφιά επηρεάζουν ιδιαίτερα τον ψυχισμό μας. Εξ ού και κάποιες φορές που δε νιώθουμε καλά καταφεύγουμε σε αλλαγές κουπ ή χρώματος στα μαλλιά μας, ενίοτε και ακραίες.

 • Προσπάθεια εξισορρόπησης των συναισθημάτων με επεμβατικές, δομικές αλλαγές. Μερικές φορές θέλουμε τόσο να αλλάξουμε ή να «αντιδράσουμε» που ο άκρατος αυτός συναισθηματισμός μας οδηγεί μέχρι και στο ιατρείο του δερματολόγου ή του πλαστικού χειρουργού. Πολλές επεμβάσεις στο πρόσωπο ή στο σώμα μας, πλέον, προέρχονται από την κραυγή των συναισθημάτων μας για προσοχή και αποδοχή, κατά τα σύγχρονα πρότυπα και στην προσπάθεια ικανοποίησης ή κατευνασμού τους καταφεύγουμε στην κάλυψη της αγωνίας αυτής.

Τα συμπτώματα του στρες και της αποκοπής απ’ τα συναισθήματα διαφέρουν στους ανθρώπους γι’ αυτό και ο ειδικός της ομορφιάς χρειάζεται να δημιουργήσει ειδικές θεραπείες που ανταποκρίνονται στις διάφορες ανάγκες των επισκεπτών του.

Οι επαγγελματίες της ομορφιάς και της ευεξίας αξίζει να ρωτήσουμε τον επισκέπτη μας ποια μυρωδιά ή αιθέριο έλαιο τον ελκύει, έχοντας υπόψιν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθεί στη σωστή αναπνοή κατά τη θεραπεία, το οποίο θα μειώσει τους καρδιακούς παλμούς και θα βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών απ’ το σώμα. Δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει με τη βοήθειά μας τη θεραπεία του ή ένα προϊόν και στην περίπτωση της μάλαξης, τα σημεία εκείνα που χρειάζεται να επικεντρωθούμε, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να του ενισχύσουμε το αίσθημα της αυτοφροντίδας.

Συμβουλές για απελευθέρωση και επαφή με τα συναισθήματά μας

 • Απομακρύνετε τις «κακές» συνήθειες όπως την επιλογή τροφών fast food, ζάχαρης, αλκοολ και καφεΐνης καθότι επιβαρύνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, σωματικές και πνευματικές.
 • Ασκηθείτε συχνά, αποφύγετε το κάπνισμα και φροντίστε να έχετε ποιοτικό και επαρκή ύπνο.
 • Αφεθείτε σε χαλαρωτικά μασάζ σώματος, θεραπείες προσώπου και σώματος, τα οποία εκτός από υγεία και μακροβιότητα στο δέρμα θα σας προσφέρουν ανακούφιση και καταπράυνση σε επίπεδο στρες, θα ηρεμήσουν τις σκέψεις και θα επιφέρουν συναισθηματική ισορροπία.

 • Εφαρμόστε χαλαρωτικά “spa home-rituals” είτε με μάσκες προσώπου, σώματος, μαλλιών, είτε (αυτό)μασαζ από ένα δικό σας πρόσωπο, ή χαλαρωτικά μπάνια με άλατα και αιθέρια έλαια, υπό τους ήχους μιας χαλαρωτικής μουσικής που σας εκφράζει, ανάλογα με τη διάθεσή σας ή το «πρόβλημα» που θέλετε να απομακρύνετε.

 • Απελευθερώστε το μυαλό σας απ’ την καθημερινότητα. «Μπείτε» μέσα στο σώμα σας και αφουγκραστείτε αυτό που προσπαθεί να σας πει. Συχνά καταπιέζουμε πολλά από τα συναισθήματά μας λόγω οικογενειακών, πολιτισμικών και κοινωνικών κανόνων και αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα παγιδεύονται στο σώμα και μπορεί να εκδηλωθούν με αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα.

 • Διαχειριστείτε το άγχος και τα προβλήματα. Εντοπίστε την πηγή και βρείτε εναλλακτικές λύσεις και τρόπους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής, κατά τρόπο που να έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη φθορά στο σώμα σας.

 • Διαβάστε ένα βιβλίο. Βυθιστείτε στον κόσμο του βιβλίου που έχετε ανάγκη ή σας εκφράζει τη δεδομένη χρονική περίοδο, είτε για να ταξιδέψετε απ’ την πραγματικότητα, είτε για να βρείτε λύσεις στις ανησυχίες σας και να έρθετε σε επαφή με το συναισθηματικό σας κόσμο.

 • Μη φοβάστε τις μοναχικές στιγμές. Είναι απαραίτητο να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, κάπου ήσυχα, άνετα και μόνοι, είτε για να σκεφτούμε τη ζωή μας, τις επιλογές μας, τις σχέσεις μας, τη μετέπειτα πορεία μας, κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική. Για να ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή χρειάζεται να «κατεβούμε» και είναι απολύτως φυσικό, προκειμένου να βρούμε την επίγνωση και να εξελίξουμε τη συνειδητότητά μας.

 • Χόμπι. Αναζητήστε μια δραστηριότητα είτε ατομική, είτε συλλογική που να σας εκφράζει, η οποία θα σας βοηθήσει να «ξεφύγετε», ενώ θα σας γεμίζει χαρά και θα αναδύει τα συναισθήματά σας.

 • Αναζητήστε τη συμβολή των ειδικών ομορφιάς ή ψυχικής υγείας για την ενίσχυση της ομορφιάς σας, τη συναισθηματική σας ανάταση ή την αποτελεσματική, ολιστική αντιμετώπιση μιας πιθανής «επώδυνης» κατάστασης που βιώνετε.

***

Δήμητρα Τσαντίδου

Spa Manager -

Word Spa Organization Ambassador for Greece