ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2021 18:13 EEST | Updated 18/05/2021 18:21 EEST

Ιαπωνία: Εκκληση των γιατρών για ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Με λιγότερο από τρεις μήνες να απομένουν μέχρι την έναρξή τους, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

KAZUHIRO NOGI via Getty Images

Ενας κορυφαίος ιατρικός οργανισμός στηρίζει με σθένος τις εκκλήσεις για ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λέγοντας ότι τα νοσοκομείαέχουν ήδη κατακλυστεί καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κάτι λιγότερο από τρεις μήνες από την έναρξή τους.

Η Ενωση Ιατρών του Τόκιο που εκπροσωπεί περίπου 6.000 γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης είπε ότι τα νοσοκομεία στην πόλη υποδοχής των Αγώνων «έχουν τα χέρια τους γεμάτα και δεν έχουν σχεδόν καμία πλεονάζουσα χωρητικότητα» εν μέσω αύξησης των λοιμώξεων.

 

Eurokinissi
.

 

«Ζητούμε έντονα από τις αρχές να πείσουν την ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι δύσκολη και να λάβει απόφαση ακύρωσής τους», τόνισε η Ενωση σε ανοικτή επιστολή της στις 14 Μαΐου προς τον Πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της τη Δευτέρα.

Ενα άλμα στα κρούσματα προκάλεσε νέες ανησυχίες εν μέσω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών σε ορισμένες περιοχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επεκτείνει την τρίτη κατά σειρά κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και αρκετούς άλλους νομούς μέχρι τις 31 Μαΐου.

Οι γιατροί θα αντιμετωπίσουν σύντομα πρόσθετη δυσκολία της περίθαλψης ασθενών με θερμική εξάντληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλλουν στην αύξηση των θανάτων «η Ιαπωνία θα φέρει τη μέγιστη ευθύνη», πρόσθεσε η Ενωση.

Αλλοι εμπειρογνώμονες υγείας και ιατρικές ομάδες έχουν εκφράσει επίσης φόβους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ένα διαδικτυακό αίτημα που ζητά την ακύρωση των Αγώνων έχει συγκεντρώσει έως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές.

Συνολικά, η Ιαπωνία έχει αποφύγει μια εκρηκτική εξάπλωση του ιού, όπως αυτές που βιώνουν άλλα έθνη, αλλά η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική για την αργή εφαρμογή της εκστρατείας εμβολιασμού.

Μόνο περίπου το 3,5% του πληθυσμού των περίπου 126 εκατομμυρίων έχει εμβολιαστεί έως τώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ωστόσο, ο Σούγκα επιμένει ότι η Ιαπωνία μπορεί να φιλοξενήσει «ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες», ακολουθώντας τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού της COVID-19.

Οι προετοιμασίες για τους αγώνες που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου εξελίσσονται με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ένα test evemt που περιελάμβανε 420 αθλητές στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, έχουν ακυρωθεί πολλά προ-Ολυμπιακά κέντρα προπονήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός για την ομάδα στίβου των ΗΠΑ, και οι αθλητές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους αγώνες που διεξάγονται εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν ήδη αναβληθεί μία φορά, το περασμένο καλοκαίρι, λόγω του κορονοϊού.

Με τα κρούσματα να εκτοξεύονται σε μεγάλο μέρος της Ασίας, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ακύρωσε τη Δευτέρα την ετήσια συνάντησή του που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη τον Αύγουστο.

Υπό αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλά μέρη της Ιαπωνίας, μπαρ, εστιατόρια, αίθουσες καραόκε και άλλα μαγαζιά που σερβίρουν αλκοόλ θα παραμείνουν κλειστά, αν και μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις μπορούν να ανοίξουν ξανά με μειωμένο ωράριο. Το Τόκιο και η Οζάκα που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την εξάπλωση του ιού θα συνεχίσουν να διατηρούν κλειστές αυτές τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε σε 3.680 τη Δευτέρα - ο χαμηλότερος από τις 26 Απριλίου - σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHΚ. Αλλά ο αριθμός των σοβαρών λοιμώξεων έφτασε στο ρεκόρ των 1.235, ανέφερε το υπουργείο Υγείας την Τρίτη.