ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2021 12:49 EEST | Updated 18/05/2021 12:52 EEST

Με την πανδημία ήρθε και ο κυκλώνας στην Ινδία - Εκκενώσεις νοσοκομείων, νεκροί και καταστροφές

Διακόπηκαν οι εμβολιασμοί. Ανησυχία πως ο συγχρωτισμός σε καταφύγια δημιουργεί νέες εστίες εξάπλωσης του κορονοϊύ.

Hindustan Times via Getty Images

Νεκρούς σε στεριά και θάλασσα μετρά η Ινδία από το πέρασμα του κυκλώνα Τόκτε που σάρωσε πολλές περιοχές με ταχύτητα ανέμου που έφτανε τα 185χλμ. και αυτό μάλιστα τη στιγμή που χώρα έχει γονατίσει από την φονικό κύμα πανδημίας κορονοϊού, θρηνώντας καθημερινά πάνω από 4.000 ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις δεν πέθαναν από το ιό αλλά από την αδυναμία των νοσοκομείων να τους παράσχουν επαρκή φροντίδα ή ακόμη και λίγο οξυγόνο. 

Στους ήδη 12 νεκρούς που έχουν αναφερθεί από το πέρασμα του κυκλώνα σε περιοχές της Ινδίας, άρχονται να προστεθούν και οι 90 αγνοούμενοι που επέβαιναν σε φορτηγίδα η οποία βυθίστηκε, εξαιτίας τη ισχυρών ανέμων, ανοιχτά των ακτών της πόλης Μουμπάι. Το ινδικό ναυτικό κατάφερε να σώσει  177 από τους 270 ανθρώπους που επέβαιναν ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

PUNIT PARANJPE via Getty Images
ARUNCHANDRA BOSE via Getty Images

 

Η φορτηγίδα, ανήκει στην Ινδική Εταιρεία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (ONGC)  μετέφερε προσωπικό για την εκπόνηση υπεράκτιων γεωτρήσεων. Όταν χτύπησε η καταιγίδα, οι άγκυρες της φορτηγίδας έφυγαν και άρχισε να παρασύρεται.

Τρεις ακόμη φορτιγίδες βρίσκονται ανοιχτά της Βομβάης και του Γκουτζαράτ και έχουν αποσταλεί πλοία του πολεμικού ναυτικού για να παράσχουν βοήθεια. 

Ο κυκλώνας είχε αρχικά χαρακτηριστεί ως ”εξαιρετικά σφοδρός” και χρύπησε κυρίως το Γκουτζαράτ  ενώ πέρασε ”ξυστά” από τη Βομβάη.

Οι δυνατοί έχουν καταστρέψει τις παράκτιες περιοχές ξεριζώνοντας δέντρα και πόλους ηλεκτρικής ενέργειας, περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους καθώς πλησίαζε ο κυκλώνας που έφερε μαζί του δυνατές βροχές.

SUJIT JAISWAL via Getty Images
Hindustan Times via Getty Images

 

Η καταιγίδα που έπληξε αρκετές περιοχές κυρίως στο Γκουτζαράτ, ήρθε τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας κατακλύζονται από ασθενείς με Covid-19 ενώ τωρινή συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε καταφύγια για να προστατευθούν από τα στοιχεία της φύσης, γεννά νέους φόβους για την εμφάνιση νέων μεγάλων εστιών εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC, διέταξε επίσης τη διακοπή του εμβολιασμού σε πολλές παράκτιες πόλεις που εκτιμάται πως κινδυνεύουν, αφού η σύσταση προς του πολίτες είναι να μείνουν εντός ασφαλών κτιρίων. 

Αρκετά δε νοσοκομεία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις. Στη Βομβάή τουλάχιστον 580 ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους.  

ARUNCHANDRA BOSE via Getty Images
Hindustan Times via Getty Images
Hindustan Times via Getty Images
SAM PANTHAKY via Getty Images
Hindustan Times via Getty Images
SUJIT JAISWAL via Getty Images

Πηγή: BBCReuters