Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές με ωράριο οι εκκλησίες την Μ.Εβδομάδα - Τι απαντά η κυβέρνηση

Μεγάλο ζητούμενο να αποφευχθεί το κίνημα «έξοδος για προσευχή»

Στο άνοιγμα των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα για κάποιες ώρες μετά τις πρωϊνές λειτουργίες αποφάσισε να προχωρήσει η Ιερά Σύνοδος, παρά τα αυστηρά μέτρα της Πολιτείας στο πλαίσιο του περιορισμού των μετακινήσεων πολιτών στις απολύτως απαραίτητες.

Η κυβέρνηση ναι μεν θέλει να ρίξει «νερό στο κρασί» της ενόψει Πάσχα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δώσει χώρο για την δημιουργία ενός κινήματος του τύπου «έξοδος για προσευχή» εν μέσω πανδημίας.

Ο Στέλιος Πέτσας που ερωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αρκέστηκε σε πρώτη φάση να αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την Εκκλησία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε συνωστισμός, ακόμα και στις περιπτώσεις της έκφρασης ατομικής λατρείας.

Η εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο, τόνισε ο κ. Πέτσας. «Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις εκκλησίες, αλλά παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του. Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την εκκλησία, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησιές μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε νωρίτερα, η Ιερα Σύνοδος ανακοίνωσε ότι οι λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, σε πλήρη αρμονία με τους κανονές της Πολιτείας, ωστόσο οι εκκλησίες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση των πρωινών ακολουθιών, από τις 11π.μ έως την 1μ.μ, ενώ την Μ.Παρασκευή οι πύλες θα παραμείνουν ανοικτές για 4 ώρες - από την 1μ.μ έως τις 5μ.μ.

Εντύπωση προκαλεί, δε, το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης στο οποίο η Ιερά Σύνοδος καλεί τους Μητροπολίτες, η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής [...] Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος, που εξεδόθη στις 7 Απριλίου και έχει κοινοποιηθεί στους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

«Η Εκκλησία αποτρέπει τους χριστιανούς να προσέλθουν στους ιερούς ναούς»

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ναοί όλης της χώρας μέχρι σήμερα παραμένουν ανοιχτοί σιωπηρά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για μεμονωμένη προσευχή.

Στόχος του συγκεκριμένου ωραρίου, που θα τεθεί σε ισχύ την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η αποφυγή προσέλευσης πιστών κατά κύματα από το πρωί έως το βράδυ. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στην είσοδο του κάθε ναού ο εκάστοτε νεοκόρος θα φροντίζει ώστε να εισέρχεται μικρός αριθμός ανθρώπων εντός του ναού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ.

«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου είχε την έννοια να αποτρέψει τους χριστιανούς να προσέλθουν στους ιερούς ναούς, δεδομένου ότι η Εκκλησία αντιλαμβάνεται πως από τον συνωστισμό προκαλείται κίνδυνος διασποράς του ιού», δήλωσε διευκρινιστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

«Πέρα, απ′ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ′ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ′ οίκον προσευχή», διεμήνυσε.

Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση, ξεκαθάρισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Δημοφιλή