ΙΗΜΕ: Πότε εκτιμάται πως θα φτάσει στην κορύφωσή του ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ, για ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ για την κορύφωση, τις ελλείψεις σε κρεβάτια και ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των νεκρών.
NurPhoto via Getty Images

Ο αμερικανικό ΙΗΜΕ (Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας) με έδρα το Σιατλ, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα ανάλυσης δεδομένων για την Υγεία και αυτή την περίοδο αξιολογεί την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ κάνοντας σχετικές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα αυτές αφορούν το πότε θα φτάσει η επιδημία στη κορύφωσή της σε ότι αφορά αριθμό των νεκρών για κάθε χώρα, τι ανάγκες θα υπάρχουν σε κλίνες στα νοσοκομεία, εστιάζοντας και σε κρεββάτια σε ΜΕΘ και σε αναπνευστήρες, εάν θα υπάρχει επάρκεια ή ελλείψεις ενώ κάνει και εκτιμήσεις και για τον συνολικό αριθμό νεκρών έως τις 4 Αυγούστου. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε σειρά δεδομένων που συλλέγονται από διεθνείς οργανισμούς και τα αντίστοιχα εθνικέ κέντρα για την παρακολούθησης της επιδημίας ενώ σημαντικό ρόλο για το μοντέλο που ”τρέχει” το ινστιτούτο, παίζει ο χρόνος λήψης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίσης σε κάθε χώρα, ο χρόνος έναρξης αύξησης του αριθμού των νεκρών, η ταχύτητα αυτής της αύξησης κ.α.

Μάλιστα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εκτιμάται πως το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη κάνοντας λόγο ακόμη και για περίπου 66.000 εκτιμώμενο μέσο όρο νεκρών έως τις 4 Αυγούστου ενώ υπολογίζεται πως θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες και κλίνες στις ΜΕΘ. Το ΙΗΜΕ τοποθετεί μάλιστα την κορύφωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στις 17 Απριλίου υπολογίζοντας πως μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο 2.932. Σημειώνεται πως την Τετάρτη στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 938 θάνατοι περισσότεροι δηλαδή απ, ό,τι τη χειρότερη μέρα στην Ιταλία (27 Μαρτίου 919) και τους 881 την Πέμπτη.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις παρουσιάζει και για άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ ενώ αυτές αλλάζουν καθώς καθημερινά τα μοντέλα που τρέχει το Ινστιτούτο τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία βάσει των επίσημων καταγεγραμμένων δεδομένων που ανακοινώνει η κάθε χώρα.

Για την Ελλάδα λοιπόν εκτιμώμενη ημερομηνία κορύφωσης σε ό,τι αφορά τους θανάτους είναι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η 18η Απριλίου ενώ εκτιμάται πως βάσει των αναγκών που υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν και βάσει των διαθέσιμων δομών, δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας είτε απλών νοσοκομειακών κλινών είτε κλινών σε ΜΕΘ. Επίσης εκτιμάται πως στην κορύφωση ο αριθμός των νεκρών κατά μέσο όρο να κυμανθεί στους 14 (εύρος 3 έως 37).

IHME

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί πως στην περίπτωση της Ελλάδας η τελευταία ενημέρωση πραγματικών δεδομένων που έχουν ”περαστεί” στο μοντέλο ανάλυσης έγινε στις 5 Απριλίου που είχαμε πέντε νεκρούς (σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ) και καθώς δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα δεδομένα για τις ημέρες που ακολούθησαν, προβλεπόταν πως ο αριθμός των νεκρών, π.χ. την Πέμπτη (9 Απριλίου) θα ήταν από 3 έως 22 με πιθανότερο τους 9. Τελικά ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3 νέοι θάνατοι, δηλαδή ο κατώτερος αριθμός πρόβλεψης (όπως και τις προηγούμενες ημέρες που δεν έχουν υπολογιστεί στο μοντέλο που ”τρέχει”) γεγονός που επηρεάζει τις περαιτέρω προβλέψεις. Η εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό νεκρών έως τις 4 Απριλίου είναι για τουλάχιστον 217 θανάτους αλλά σίγουρα θα υπάρξει επανεκτίμησε βάση του πραγματικού αριθμού νεκρών που ανακοινώνονται καθημερινά.

Για τις ΗΠΑ ο προβλεπόμενος, κατόπιν αναθεώρησης, αριθμός θανάτων υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 60.415, η κορύφωση αναμένεται στις 11 Απριλίου και τότε οι νεκροί μπορεί να φτάνουν του 2.212 τη μέρα. Ήδη πάντως την Τετάρτη καταγράφηκαν 1.940 ενώ συνολικά την Πέμπτη είχαν ξεπεράσει τις 16.600 ενώ υπάρχει και ένας αριθμός, που σύμφωνα με τις αρχές στην πόλη Νέας Υόρκης δεν καταγράφεται επειδή κάποιοι ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους.

Εκτιμήσεις για άλλες χώρες

Ποιες χώρες εκτιμάται πως έχουν περάσει την κορύφωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών που αναφέρονται καθημερινά: Ιταλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Δανία αλλά και Γαλλία η οποία όμως την Πέμπτη κατέγραψε 1.341 νεκρούς αλλά θεωρείται πως είναι ακόμη σε φάση κορύφωσης της επιδημίας.

Για άλλες 18 χώρες για τις οποίες το ινστιτούτο κάνει εκτιμήσεις (αναφερθήκαμε ήδη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες του Απριλίου.

Μεταξύ αυτών οι:

Γερμανία: H κορύφωση αναμένεται στις 14 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 377.

Κύπρος: H κορύφωση αναμένεται στις 19 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 3.

Σουηδία: H κορύφωση αναμένεται στις 25 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 134.

Φιλανδία: H κορύφωση αναμένεται στις 21 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 8.

Ρουμανία: H κορύφωση αναμένεται στις 11 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 36.

Βουλγαρία: H κορύφωση αναμένεται στις 24 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 10.

Κροατία: H κορύφωση αναμένεται στις 20 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 7.

Τσεχία: H κορύφωση αναμένεται στις 12 Απριλίου, με εκτίμηση για μέσο όρο νεκρών 23.

Δημοφιλή