Υπό αστυνομική επιτήρηση οι εκκλησίες το Πάσχα – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Η παρουσία της Αστυνομίας γύρω από εκκλησίες θα εντείνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Ανησυχία για τυχόν προσπάθειες πιστών να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες του Πάσχα έξω από εκκλησίες εκφράζουν στελέχη του κρατικού μηχανισμού που σχεδιάζουν τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας την εορταστική περίοδο.

Παρότι έχει γίνει γνωστό ότι φέτος οι εκκλησίες δεν θα τοποθετήσουν μεγάφωνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδοχή να υπάρξουν πολίτες που θα επιχειρήσουν να βρεθούν, παρά τις απαγορεύσεις, στις ενορίες τους.

Η Αστυνομία είναι αυτή που θα αναλάβει την τήρηση των μέτρων και σε αυτή την περίπτωση. Συγκεκριμένα αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις, σε περίπτωση που χρειαστεί και θα καλούν τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Η παρουσία της Αστυνομίας γύρω από εκκλησίες θα εντείνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα.

«Θα είναι καταστροφικό να μεταδοθεί ο ιός από τις πόλεις στα χωριά. Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε, μετά από τόση προσπάθεια από την πλευρά της πλειοψηφίας των πολιτών, να χυθεί η καρδάρα με το γάλα. Ο καλός καιρός και ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσουν κάποιους σε λάθος αποφάσεις, σε μία περίοδο που -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

«Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό», δήλωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Στο μεταξύ, μπλόκα σε 40 σημεία εισόδων και εξόδων στις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών Κορίνθου θα στήσει η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της επιχείρησης «σφραγίσματος» των διοδίων ενόψει το Πάσχα.

Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με τις αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες (300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων και επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας) κάνουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν –τουλάχιστον μαζικά- απόπειρες εξόδου από εκδρομείς. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα επιστρατευτούν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα παρακολουθούν την κίνηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες και θα δίνουν live εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Οι εξαιρέσεις

Παράλληλα, ξεκινούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια από το Λιμενικό, ενώ το ίδιο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ. Από εκεί θα μπορούν να φύγουν για προορισμούς της περιφέρειας μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα επιστροφής στα αστικά κέντρα μέχρι τις 27 Απριλίου, ημερομηνία λήξης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών εκτός πόλεων θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο εάν έχουν πάνω τους εκκαθαριστικό σημείωμα που δείχνει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους στα αστικά κέντρα με μόνιμη κατοικία εκτός πόλεων, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειας τους και μετακινούμενοι προς την μόνιμη κατοικίας τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές. Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, οι οποίες αφορούν σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές λόγω αναστολής συμβάσεων. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά την διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα την βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Δημοφιλή