Ινδία: Μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη που θα καθορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Η S&P Global Insights εκτιμά την επόμενη δεκαετία, οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως.
NurPhoto via Getty Images

Από την Ασία και ιδιαίτερα την Ινδία, εκτιμά η S&P Global Insights ότι θα έρθει η ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς την επόμενη δεκαετία, το 55% της συνολικής αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέλθει από αυτή την περιοχή.

«Οι χώρες της Ασία-Ειρηνικού είναι το «κλειδί» για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Rajiv Biswas, στο ετήσιο συνέδριο για την ενέργεια APPEC.

Όπως υπογράμμισε «την επόμενη δεκαετία, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της παγκόσμιας οικονομίας, με πρωταγωνιστές την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ».

Η Ινδία είναι ήδη μια πολύ ισχυρή οικονομία με μια δυναμική που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ινδία πίσω από ΗΠΑ και Κίνα

Σύμφωνα με έκθεση του BMI (Big Mac Index), η Ινδία πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη στον κόσμο έως το 2027, καθώς τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης αυξάνονται σημαντικά.

Η χώρα κατατάσσεται ήδη στην πέμπτη θέση σε επίπεδο καταναλωτικής ικανότητας, με την Fitch Solutions να προβλέπει ότι τα νοικοκυριά θα αυξήσουν την κατανάλωση κατά 29% τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας την Ινδία δύο θέσεις πιο πάνω.

SOPA Images via Getty Images

Η κεφαλήν δαπάνης των νοικοκυριών της Ινδίας θα ξεπεράσει αυτή άλλων αναπτυσσόμενων ασιατικών οικονομιών όπως της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης καθώς αναπτύχθηκε κατά 7,8% σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε ένα χρόνο.

Οι Ινδοί εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν για καταναλωτικά αγαθά πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, καθώς το εισόδημά τους αυξάνεται κατά 14,6% ετησίως. Μέχρι τότε, το 25,8% των ινδικών νοικοκυριών θα έχει ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα 10.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της S&P Global, η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2030, με το ΑΕΠ της χώρας να προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030 από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα της Κίνας

Η ανάπτυξη της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να ενισχυθεί από 3,3% πέρυσι σε 4,2% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P.

Το ΑΕΠ του Βιετνάμ αυξήθηκε το Β′ τριμήνου του 2023 κατά 4,14% από πέρυσι, και ταχύτερα από το Α τρίμηνο όπου αυξήθηκε κατά 3,28% το πρώτο τρίμηνο.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ινδονησία, αναπτύχθηκε κατά 5,17% σε ετήσια βάση το τρίμηνο του 2023 ενώ η οικονομία των Φιλιππίνων κατέγραψε ανάπτυξη κατά 4,3%, αντί 6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη καθώς θα αντιπροσωπεύουν το 15% την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον Biswas.

Η Κίνα θα διατηρήσει την ισχυρή θέση της συμβάλλοντας περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας το ίδιο διάστημα, αν και ο Biswa υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη της Κίνας είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν.

Συνολικά, η S&P αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,5% το 2023 και 2024.

Πληροφορίες από το CNBC

Δημοφιλή