ΔΝΤ: Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση το 2023

Δυσκολότερο το 2023 από τους προηγούμενους 12 μήνες, εκτιμά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Brendan McDermid via Reuters

Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση φέτος, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα «σκληρότερο» έτος το 2023 σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα, σημείωσε, προσθέτοντας, σε συνέντευξή της στο CBS την Κυριακή, ότι «αναμένουμε πως το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε ύφεση» αυτή τη χρονιά.

Το ΔΝΤ τον Οκτώβριο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, επικαλούμενο τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα τώρα που η κυβέρνησή της εγκατέλειψε τη στρατηγική της «μηδενικής Covid» σημαίνει πως η χώρα βραχυπρόθεσμα είναι αντιμέτωπη με νέο οικονομικό πλήγμα. «Για τους επόμενους λίγους μήνες θα είναι δύσκολα για την Κίνα, και η επίδραση στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητική, η επίδραση στην περιοχή θα είναι αρνητική, η επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητική» είπε. Μιλώντας για την ΕΕ, είπε πως η μισή Ένωση θα είναι σε ύφεση φέτος.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, είπε ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται πιο ανθεκτική και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, και ίσως αποφευχθεί η συρρίκνωση, μα και πάλι υπάρχεικίνδυνος επειδή ίσως αυτό εμποδίσει την πρόοδο την οποία πρέπει να σημειώσει η Fed για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Δημοφιλή