Ινδία: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί την προσφορά ρυζιού

Ο περιορισμός των εξαγωγών και η αύξηση των τιμών.
Irina Marwan via Getty Images

Η τιμή του ρυζιού παγκοσμίως, που τώρα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού η Ινδία ενισχύει τις πληρωμές των αγροτών, ακριβώς τη στιγμή που το Ελ Νίνιο απειλεί τις αποδόσεις βασικών παραγωγών και τα εναλλακτικά προϊόντα γίνονται πιο δαπανηρά για τους φτωχό πληθυσμό της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού -το 2022 ήταν 56 εκατομμύρια τόνοι- αλλά τα χαμηλά αποθέματα σημαίνουν ότι οποιαδήποτε μείωση των αποστολών θα εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και των ασταθών καιρικών συνθηκών.

«Η Ινδία ήταν ο φθηνότερος προμηθευτής ρυζιού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού (REA). «Καθώς οι ινδικές τιμές αυξήθηκαν λόγω της νέας ελάχιστης τιμής στήριξης, άλλοι προμηθευτές άρχισαν κι εκείνοι να αυξάνουν τις τιμές».

Το ρύζι είναι βασικό προϊόν για περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 90% της καλλιέργειας, υψηλής κατανάλωσης νερού, παράγεται στην Ασία, όπου οι βροχοπτώσεις είναι πλέον χαμηλότερες λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο.

«Ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο δεν περιορίζεται σε καμία μεμονωμένη χώρα, αλλά επηρεάζει την παραγωγή ρυζιού σε όλες σχεδόν τις χώρες παραγωγής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης ρυζιού Olam της Ινδίας.

Η τιμή των εξαγωγών ινδικού ρυζιού έχει εκτιναχθεί κατά 9%, μετά από αύξηση 7% τον περασμένο μήνα στην τιμή που πληρώνει η κυβέρνηση στους αγρότες για το κοινό ρύζι νέας περιόδου.

Οι τιμές εξαγωγής στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν αυξηθεί λόγω αυτού του κινήτρου, με στόχο να προσελκύσουν τις ψήφους των αγροτών στις βασικές ινδικές πολιτειακές εκλογές φέτος και στις γενικές εκλογές το επόμενο έτος.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ

Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά ένα πέμπτο ή περισσότερο εάν οι αποδόσεις πέσουν απότομα, καθώς το Ελ Νίνιο σημαίνει ότι η δεύτερη σοδειά ρυζιού σε όλες σχεδόν τις ασιατικές χώρες θα είναι χαμηλότερη από το κανονικό, δήλωσε ένας έμπορος δημητριακών με έδρα το Νέο Δελχί με παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Η Ταϊλάνδη προέτρεψε τους αγρότες να φυτέψουν μόνο μία καλλιέργεια ρυζιού αφού οι βροχοπτώσεις τον Μάιο ήταν 26% κάτω από το κανονικό.

Στην Ινδία, η οποία φυτεύει τη δεύτερη σοδειά της τον Νοέμβριο, η φύτευση καλοκαιρινού ρυζιού μειώθηκε κατά 26% από πέρυσι, καθώς ο μουσώνας έφερε 8% λιγότερες βροχές από το κανονικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο καιρός στην Κίνα, τον κορυφαίο παραγωγό σιτηρών, δεν ήταν ευνοϊκός για την καλλιέργεια της πρώιμης σεζόν, αλλά τα υψηλά αποθέματα θα εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι πάντα μια ανησυχία για το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, το οποίο απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού πέρυσι και περιόρισε αυτές του ρυζιού και της ζάχαρης για να μειώσει τις τιμές.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η αργή έναρξη της φύτευσης εν μέσω ανόδου των εγχώριων τιμών, προκαλεί ανησυχία για το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Συνολικά, η Μιανμάρ, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές κατά 3 έως 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, πρόσθεσε ο αντιπρόσωπος.

Η αύξηση των τιμών περιπλέκει επίσης το έργο της δημιουργίας αποθεμάτων.

Τον περασμένο μήνα η Ινδονησία υπέγραψε ένα σπάνιο σύμφωνο με την Ινδία για εισαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων, εάν το Ελ Νίνιο διαταράξει τον εγχώριο εφοδιασμό. Η Ινδονησία συνήθως αγοράζει ρύζι από την κοντινή Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

«Το ρύζι ήταν η αγορά των αγοραστών τα τελευταία χρόνια, αλλά θα μπορούσε να γίνει αγορά των πωλητών, εάν το Ελ Νίνο μειώσει την παραγωγή», δήλωσε ο αντιπρόσωπος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

(Με πληροφορίες από: Reuters)

Δημοφιλή