Βίντεο: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα για παρενοχλήσεις drones από ρωσικά μαχητικά στη Συρία

Τι ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματικός.
.
.
CBS Evening News

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε επιχείρηση κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία παρενοχλήθηκαν από ρωσικά μαχητικά, ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές την Τετάρτη- στο δεύτερο (τουλάχιστον) περιστατικό τέτοιου είδους φέτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υποπτέραρχου Αλέξους Γκρίνκεβιτς, διοικητή της Ninth Air Force, τρία MQ-9 Reaper αναχαιτίστηκαν από τρία ρωσικά μαχητικά κατά τις 10.40 πμ (τοπική ώρα). Ο Γκρίνκεβιτς είπε ότι τα μαχητικά παραβίασαν τις καθιερωμένες νόρμες και πρωτόκολλα ρίχνοντας φωτοβολίες μπροστά από τα drones και αναγκάζοντάς τα να προβούν σε ελιγμούς αποφυγής. Ακόμη ένας από τους Ρώσους πιλότους έφερε το μαχητικό του μπροστά από ένα drone και ενεργοποίησε τη μετάκαυση, ως εκ τούτου μειώνοντας τη «δυνατότητα του χειριστή του drone να ελέγξει με ασφάλεια το αεροσκάφος».

Ο Γκρίνκεβιτς χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων «αντιεπαγγελματικές και μη ασφαλείς».

«Καλούμε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία να σταματήσουν αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά και να τηρήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένονται από μια επαγγελματική πολεμική αεροπορία, ώστε να εστιάσουμε στη διαρκή ήττα του ISIS» είπε ο Γκρίνγκεβιτς. Βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη (τουλάχιστον) φορά φέτος που σημειώνεται περιστατικό μεταξύ αμερικανικών drones και ρωσικών μαχητικών: Τον Μάρτιο το Πεντάγωνο είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με αμερικανικό MQ-9 Reaper σε διεθνή εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα τη συντριβή του drone στη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από CBS News, BBC

Δημοφιλή