ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2019 10:57 EEST | Updated 04/05/2019 10:57 EEST

Ινδία: «Σαρρώνει» ο κυκλώνας Φάνι - Νεκροί και υλικές ζημιές

Ο κυκλώνας, που συνοδεύεται από ανέμους που ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

DIBYANGSHU SARKAR via Getty Images

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας έφηβος και μια γυναίκα από τον κυκλώνα Φάνι που έπληξε το κρατίδιο Οντίσα της ανατολικής Ινδίας την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές του Οντίσα. 

Ο κυκλώνας, που συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, είναι ο πιο ισχυρός που έχει σχηματιστεί στον Ινδικό Ωκεανό εδώ και χρόνια, ενώ αναμένεται να πλήξει και το γειτονικό Μπανγκλαντές. 

Ο κυκλώνας ― που έχει ξεριζώσει δέντρα και έχει προκαλέσει διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης— έγινε αισθητός ακόμη και στο Έβερεστ, όπου καταστράφηκαν σκηνές στον καταυλισμό βάσης 2, σε υψόμετρο 6.400 μέτρων.

Σύμφωνα με τις αρχές του Οντίσα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης του κρατιδίου έχει καταστραφεί από τον κυκλώνα.

Στη συνέχεια ο Φάνι κατευθύνθηκε βορειοανατολικά, χάνοντας την ισχύ του όμως συνεχίζοντας να προκαλεί ζημιές, προς την Καλκούτα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης. Συνήθως γεμάτη ζωή αυτή η πόλη των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν άδεια χθες Παρασκευή το βράδυ, με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και μόνο λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο (…) Να προσέχετε, να φροντίζεται τον εαυτό σας και να παραμείνετε σε ασφαλή μέρη τις επόμενες δύο ημέρες», προειδοποίησε σε tweet του ο πρωθυπουργός της Δυτικής Βεγγάλης Μαμάτα Μπανιρτζι.

Πιο βόρεια στο Μπανγκλαντές, όπου ο κυκλώνας Φάνι αναμένεται αργότερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 4.000 καταφύγια, σύμφωνα με τον Μοχαμάντ Χάσιμ υπεύθυνο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους από παράκτια χωριά του Μπανγκλαντές. Οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο μίας γυναίκας που χτυπήθηκε από δέντρο. Εξάλλου 14 χωριά έχουν πλημμυρίσει μετά την υπερχείλιση φραγμάτων.

DIBYANGSHU SARKAR via Getty Images
DIBYANGSHU SARKAR via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)