ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει αμερικανικά F-35 και ρωσικά S-400

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα.
ASSOCIATED PRESS

Ενα ακόμη μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο, ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει στον στρατό της ταυτόχρονα αμερικανικά μαχητικά βομβαρδιστικά F-35 και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου διεκυρίνισε πως «είναι αδύνατο ταυτόχρονα να υπάρχουν στον εναέριο χώρο τα F-35, την εποπτεία του οποίου έχουν σε σημαντικό βαθμό τα συστήματα S-400. Δεν είναι τόσο καλή η περιγραφή μου από τεχνολογικής απόψεως, αλλά η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να συνυπάρχει, πράγμα που καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία μέσω των διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αμυνας. Είναι ένα σοβαρό τεχνολογικό πρόβλημα», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Μάικ Πομπέο για πολλοστή φορά ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον έχει προτείνει στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. «Η πρόταση αυτή εξετάζεται, οι λεπτομέρειες μελετώνται» δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι «η ίδια κατασκευάζει σημαντικά εξαρτήματα για τα F-35 και δεν είναι μόνο αγοραστής αλλά και μέρος της αλυσίδας των πωλήσεων» στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους. «Καταστήσαμε σαφές, ότι τίποτα από αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν αν αγοράσουν τους S-400» δήλωσε ο Πομπέο, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εκ μέρους των ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act -νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή