Ιράν: Ακτιβίστριες ΛΟΑΤΚΙ καταδικάστηκαν σε θάνατο για «διαφθορά στη Γη»

Σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις μπορούν να τιμωρηθούν με θανατική ποινή.
picture alliance via Getty Images

Δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν με τις κατηγορίες της «διαφθοράς επί της Γης» και της εμπορίας ανθρώπων, μετέδωσε τη Δευτέρα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Υποστηρικτές και ομάδες δικαιωμάτων χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν φωτογραφίες των δύο γυναικών, λέγοντας ότι είναι ακτιβίστριες των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είναι αθώες.

«Σε αντίθεση με τις ειδήσεις που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, οι καταδικασθέντες εξαπάτησαν και διακινούν νεαρές γυναίκες και κορίτσια εκτός χώρας, υποσχόμενες ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας, οδηγώντας έτσι στην αυτοκτονία πολλών από τα θύματά τους», ανέφερε το IRNA.

Η «διαφθορά στη γη» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ιρανικές αρχές για να αναφερθούν σε ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα ισλαμικά ήθη.

Τον Μάρτιο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως μέρος μιας «ηθικής απώλειας» ευρέως διαδεδομένης στον δυτικό πολιτισμό.

Δυτικές οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν συχνά επικρίνει το Ιράν για τη μεταχείρισή του στα ζητήματα που σχετίζονται με τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Σύμφωνα με το νομικό σύστημα του Ιράν, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις μπορούν να τιμωρηθούν με θανατική ποινή.

Δημοφιλή