Ιράν: Ποιος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου - Εκλογές εντός 50 ημερών, τι προβλέπει το Σύνταγμα

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον θάνατο του πρόεδρου Ραϊσι κατά την συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Άγνωστο ακόμη ποιος θα αναλάβει ΥΠΕΞ.
O πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ
O πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ
ATPImages via Getty Images

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Ήδη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιοταλάχ Αλι Χαμενεϊ , επικύρωσε τον διορισμό Μοχμπέρ ενώ νέος προσωρινός υπουργός Εξωτερικών, μετά τον θάνατο και του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, αναλαμβάνει ο Αλί Μπαγερί Κανί.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

Ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν, ο 68χρονος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραϊσί.

Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad).

Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή