Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσι- "Απανθρακωμένες σοροί "στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου

Νεκρός και ο ΥΠΕΞ της χώρας και άλλα έξι άτομα που επέβαιναν στο Bell 212. Δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη αναφορά ως προ τα αίτια του δυστυχήματος.
via Associated Press

Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχήμ΄Ραϊσι όπως επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας και άλλοι έξι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου Bell 212 που συνετρίβη το πρωί τη Κυριακής. Σημειώνεται πως τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να σχολιάσουν σε διεθνή ΜΜΕ πως δεν η χώρα τους δεν έχει καμία ανάμειξη.

Επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του Ραϊσι υπήρξε από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μοχσέν Μανσούρι, που αναλαμβάνει και καθήκοντα προέδρου ενώ νωρίτερα η Ερυθρά Ημισέληνος, που μετείχε στις έρευνες διάσωσης, ανέφερε πως στο σημείο της συντριβής ”δεν υπάρχει καμία ένδειξη ζωής”.

Τα δε κρατικά και ημιεπίσημα ΜΜΕ της χώρας με πρώτο το Mehr αμέσως ανέφεραν πως ιρανός πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και οι άλλοι επιβαίνοντες ”μαρτύρησαν” που σημαίνει πως σκοτώθηκαν.

Νεκροί είναι και οι άλλοι επτά επιβαίνοντες του ελικοπτέρου: Ο Κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζά, Μαλέ΄κ Ραχμάτι, ο Εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζά Μοχάμεντ Αλι Αλε Χασλέμ, ο Επικεφαλής της προεδρικής φρουράς Μεχντί Μουσαβί, ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης και μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος.

″Απανθρακωμένες σοροί”

Όπως αναφέρει το Al Jazeera η εικόνα από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, που χρειάστηκε 16 ώρες για να εντοπιστούν εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, δείχνουν πως η συντριβή ήταν τέτοια που θα ήταν αδύνατον να επιβιώσει κάποιος. Η καμπίνα του ελικοπτέρου έχει καεί ολοσχερώς ενώ οι ιρανικές αρχές αναφέρουν ανεπίσημα πως κάποιες από τις σορούς ήταν απανθρακωμένες καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση.

Από την πλευρά της η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως ανασύρθηκαν οι σοροί των νεκρών και μεταφέρονται αρχικά στην μεγαλούπολη του Βορείου Ιράν, Ταμπρίζ.

Ο Ραϊσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν ενώ νωρίτερα είχε μεταβεί στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερο κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ το ελικόπτερο πετούσε προς την πόλη Ταμπρίζ ενώ το Bell 212 συνόδευαν άλλα δύο ελικόπτερα που μετέφερα επίσης ιρανούς αξιωματούχους τα οποία επέστρεψαν κανονικά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για τους λόγους που οδήγησαν στο δυστύχημα ωστόσο, ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν πολύ κακές. Επίσης ο πτητικός στόλος στο Ιράν είναι αρκετά γερασμένος ενώ συχνά υπάρχουν προβλήματα στην εξασφάλιση ανταλλακτικών εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβφληθεί στην χώρα.

Καθησυχαστική η κυβέρνηση του Ιράν - Έκλεισε το χρηματιστήριο

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαιώνει ότι ο θάνατος του Ραϊσί δεν θα προκαλέσει ”την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης” της χώρας.

″Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (...) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος”, αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. ”Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα ”έκτακτη συνεδρίαση”, μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης έκλεισε σήμερα μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Εικόνες από το τουρκικό UAV που μετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου και εντόπισε ίχνη θερμότητας.
Εικόνες από το τουρκικό UAV που μετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου και εντόπισε ίχνη θερμότητας.
Anadolu via Getty Images
Εικόνες από το σημείο όπου διεξάγονταν έρευνες
Εικόνες από το σημείο όπου διεξάγονταν έρευνες
Anadolu via Getty Images

Πηγές: Al Jazeera, BBC, Reuters

Δημοφιλή