ΟΗΕ: Δώδεκα παιδιά καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν από το 2018 - Αλλα 90 βρίσκονται σε αναμονή

Σύμφωνα με την νομοθεσία στο Ιραν, η θανατική ποινή ισχύει για τα αγόρια, από την ηλικία των 15 ετών, ενώ για τα κορίτσια από αυτή των 9 ετών.
Wana News Agency / Reuters

Το Ιράν έχει εκτελέσει τουλάχιστον 12 παιδιά από τις αρχές του 2018, ενώ άλλα 90 βρίσκονται αντιμέτωπα με την εκτέλεση της θανατικής ποινής με την οποία έχουν καταδικαστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο Ιραν το 2018, 253 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο με την Κίνα να είναι η μόνη άλλη χώρα που υπερτερεί απέναντι της σε αυτό τον τομέα.

Σύμφωνα με αξιολόγηση του ειδικού ερευνητή του ΟΗΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιραν, Τζαβέντ Ρέχμαν, εφτά από τα άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν, το 2018, ήταν παιδιά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την νομοθεσία στο Ιραν, η θανατική ποινή ισχύει για τα αγόρια, από την ηλικία των 15 ετών, ενώ για τα κορίτσια από αυτή των 9 ετών.

Παράλληλα ο νομοθέτης δεν διαχωρίζει τους παραβάτες ανάλογα με την ηλικία τους. Οι ποινές ισχύουν για όλους τους πολίτες, το ίδιο. Με άλλα λόγια μία δολοφονία από κάποιο παιδί, τιμωρείται με την θανατική ποινή.

Συνολικά, 21 παιδιά καταδικάστηκαν σε θάνατο από το 2013, οπότε και ο νόμος διαμορφώθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να δίδεται στους δικαστές η «διακριτική ευχέρεια», να απαλλάσσουν τα παιδιά από τη θανατική ποινή αν και εφόσον δεν καταλαβαίνουν τη φύση των πράξεων τους.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή