Μπαγκλαντές: Θανατική ποινή για τους μαθητές που έκαψαν ζωντανή μαθήτρια

Δεν μπορούσε να φανταστεί τι την περιμένει όταν βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον διευθυντή του σχολείου της για σεξουαλική παρενόχληση.

Δικαστήριο στο Μπαγκλαντές καταδίκασε σε θάνατο 16 ανθρώπους που κατηγορούνται για την δολοφονία της Νουσράτ Τζαάν Ραφί, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από τους συμμαθητές της όταν τόλμησε να καταγγείλει τον διευθυντή της για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Νουσράτ Τζαάν Ραφί, πέθανε τον Απρίλιο, σε ηλικία μόλις 19 ετών, στην πόλη Φένι, όταν συμμαθητές της την φώναξαν στην ταράτσα του σχολείου και της έβαλαν φωτιά επειδή αρνήθηκε να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του διευθυντή.

ASSOCIATED PRESS

Ο τραγικός και θλιβερός θάνατος της 19χρονης μαθήτριας, είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες και χιλιάδες άτομα είχαν χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους.

Η δίκη ήταν μια από τις πιο γρήγορες σε μια χώρα που συνήθως τέτοιες υποθέσεις δεν φτάνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας Χάφεζ Αχμέντ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «αποδείχθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να γλυτώσει έχοντας κάνει δολοφονία στο Μπαγκλαντές».

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν πως θα ασκήσουν έφεση.

Η έρευνα για τον θάνατο της 19χρονης μαθήτριας αποκάλυψε μια ολόκληρη συνωμοσία συγκάλυψης της σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκε στην οποία μαθητές, καθηγητές αλλά και η αστυνομία ήταν εμπλεκόμενοι.

Τρεις δάσκαλοι, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Σιράζ Ουντ Ντουλά ο οποίος φέρεται να διέταξε την δολοφονία από την φυλακή, κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο την Πέμπτη.

Μια σειρά τοπικών αστυνομικών φέρεται να συνεργάστηκαν με εκείνους που καταδικάστηκαν για την διάδοση ψευδών πληροφοριών ότι η Νουσράτ αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων των γυναικών του Μπαγκλαντές «Mahila Parishad», υπήρξαν 940 περιστατικά βιασμού στο Μπαγκλαντές το 2018. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος καθώς ο φόβος κάνει τα θύματα να διστάζουν να μιλήσουν.

πηγή: bbc

Δημοφιλή