ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2019 16:39 EEST

Ιράν: Συνελήφθησαν 30 άτομα επειδή έκαναν γιόγκα

Οσοι συμμετείχαν φορούσαν «ακατάλληλα ρούχα», μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Hero Images via Getty Images

Τριάντα άτομα που συμμετείχαν σε ιδιωτική συνεδρία γιόγκα συνελήφθησαν στο Ιράν, σύμφωνα με αναφορές, προκαλώντας οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Οι συλληφθέντες βρίσκονταν σε σπίτι στη βόρεια πόλη Γκοργκάν, όπου προφανώς συμμετείχαν σε μικτή τάξη ανδρών και γυναικών.

Ο τοπικός αξιωματούχος του τμήματος δικαιοσύνης, Μασούντ Σουλεϊμάνι, υπογράμμισε πως ο δάσκαλος γιόγκα, ο οποίος συνελήφθη επίσης, δεν είχε άδεια να διδάξει ενώ είχε διαφημίσει την εκδήλωση στο Instagram. Είπε, επίσης, ότι όσοι συμμετείχαν φορούσαν «ακατάλληλα ρούχα» και είχαν «συμπεριφερθεί ακατάλληλα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν δεν επιτρέπει καμία αθλητική δραστηριότητα με την ταυτόχρονη συμμετοχή και των δύο φύλων. Επιπλέον, απαγορεύεται η διδασκαλία γιόγκα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάνι, οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν την κατοικία για αρκετό καιρό πριν προβούν στις συλλήψεις.

Ακυρώσεις μαθημάτων

Η ιστορία έχει προκαλέσει πύρινες αντιδράσεις στο διαδίκτυο και έχει γίνει κορυφαίο θέμα στα social media. 

«Αυτές [οι ιρανικές αρχές] σκέφτονται ότι ακόμη και η λέξη γιόγκα είναι προβληματική με βάση τη Σαρία» ανέφερε ένας χρήστης στο twitter.

«Ενα καθεστώς που βρίσκει ακόμη και τη γιόγκα επιβλαβή δεν χρειάζεται το πολεμικό πλοίο USS Abraham Lincoln για να τερματίσει την ύπαρξή του» πρόσθεσε ένας άλλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αλλοι λένε ότι έχουν ματαιώσει τα σχέδιά τους να γραφτούν σε μαθήματα γιόγκα μετά τις συλλήψεις στο Γκοργκάν.

Το 2017, οι αθλητικές αρχές του Ιράν εξέδωσαν απαγόρευση της αερόβιας  άσκησης χορού ζούμπα και «κάθε οδηγία για αρμονική κίνηση ή κούνημα του σώματος»

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπήρξαν δημόσιες συγκεντρώσεις οπαδών της γιόγκα στη χώρα, ωστόσο τα «υπόγεια» και «μη ισλαμικά» μαθήματα, τα οποία προωθούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν εγκρίνονται από τις Αρχές.

Ο Σουλεϊμάνι επέκρινε, επίσης, την «έλλειψη παρακολούθησης των δραστηριοτήτων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Το Twitter απαγορεύεται επίσημα στο Ιράν. Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη εποπτεία του Instagram από τις Αρχές, ιδιαίτερα πρόσφατα.

Πηγή: BBC