Ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Τουλάχιστον πέντε νεκροί, καταστροφές σε κτίρια και υποδομές
|
USGS

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές και κτίρια από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών, που συγκλόνισε την Κυριακή την Παπούα Νέα Γουινέα.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στην πόλη εξόρυξης χρυσού Βάου. Δύο άνθρωποι πέθαναν σε ορεινά χωριά ενώ άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από κατολίσθηση του εδάφους, με αποτέλεσμα να θαφτούν σπίτια κάτω από τα χώματα και να κοπεί στα δύο ένα χωριό.

Αλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση κατασκευών ή συντρίμμια και υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κέντρα υγείας, σπίτια, αγροτικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους.

Κάτοικοι της νησιωτικής χώρας στην Ωκεανία δημοσιοποίησαν εικόνες στο Twitter, περιγράφοντας τον τρόμο που ένιωσαν.

Λόγω του ισχυρού σεισμού, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη περίπου μια ώρα αργότερα. Από την πλευρά της, η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι.

Η Παπούα Νέα Γουινέα -η οποία περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της Νέας Γουινέας, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο (το δυτικό τμήμα αποτελεί επαρχία της Ινδονησίας)- βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη λόγω της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών.

Τον Φεβρουάριο του 2018, σεισμός 7,5 βαθμών στην Παπούα Νέα Γουινέα είχε προκαλέσει κατολισθήσεις, θάβοντας σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον 125 ανθρώπους.

Το Σάββατο, τρεις σεισμικές δονήσεις (μεγέθους 5,8 έως 6,1 βαθμών) αναστάτωσαν την ινδονησιακή επαρχία Παπούα, στο δυτικό τμήμα της Νέας Γουινέας, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Το 2004, σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών στην Ινδονησία είχε προκαλέσει τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

(με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα