ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/10/2020 11:48 EEST | Updated 13/10/2020 17:45 EEST

Ισόβια σε Ρουπακιά, 13 χρόνια στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης προτείνει η εισαγγελέας

Επτά για όσους δεν έλαβαν ελαφρυντικό.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή, με την Εισαγγελέα Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, να υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας ζητά την ισόβια κάθειρξη του Γιώργου Ρουπακιά. Προτείνει επίσης άλλα επτά έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης η εισαγγελέας προτείνει 13 χρόνια κάθειρξης. Συγκεκριμένα αφορά τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη η εισαγγελέας πρότεινε πέντε χρόνια για όσους έλαβαν ελαφρυντικό και επτά για όσους δεν έλαβαν. 

Μεταξύ αυτών που δεν έλαβαν ελαφρυντικά είναι οι Μπαρμπαρούσης, Ζαρούλια, Ηλιόπουλος, Πατέλης, Πανταζής, ενώ ελαφρυντικά έλαβαν μεταξύ άλλων οι Μίχος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πρέπει να επιβληθούν καθείρξεις οκτώ ετών στον καθένα, σε όσους κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεν έχουν ελαφρυντικό και έξι ετών σε εκείνους που έχουν. Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Να σημειωθεί  ότι οι προτάσεις της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτικές για το δικαστήριο. 

Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, έχει πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.

Οι Παρόντες κατηγορούμενοι είναι οι Ι. Αγγος, Ε. Καλαρίτης, Α. Μιχάλαρος, Ν Παπαβασιλείου, Χ. Α. Χατζηδάκης, Αθ. Τσορβάς, Ν.Τσορβάς, Λ.Τσαλίκης.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η διαδικασία 

Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για τις ποινές ανά κατηγορούμενο, ανά αδίκημα και κατά συγχώνευση.  

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο Τετάρτη, αφού ανακοινωθούν οι ποινές, το δικαστήριο να ασχοληθεί και με τα αιτήματα περί αναστολής εκτέλεσης.  Δηλαδή ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και ποιοι θα προσαχθούν στις φυλακές. 

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά 

Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους  Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη (σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δεν έλαβε κανένα ελαφρυντικό και έχει πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.

Για την δολοφονία Φύσσα, εκτός από τον Ρουπακιά που δεν έλαβε κανένα ελαφρυντικό, με πολυετείς καθείρξεις κινδυνεύουν οι συγκατηγορούμενοί του που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, όπως ο Ιωάννης Καζαντόγλου, Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής κ.α.

Από την ομάδα των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος.  Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα). Το πλαίσιο ποινών για αυτούς όσον αφορά την ένταξη είναι έως 5 έτη ενώ στην ποινή θα προστεθούν και τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι. 

Υπεράσπιση Μιχαλολιάκου: Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να έχει το ελάχιστο

«Ήταν πάντα στη διαφάνεια, τον ήξερε όλος ο κόσμος, δεν άλλαξε γραμμή πλεύσης ούτε στο παραμικρό. Πώς ξαφνικά για το διάστημα 2008-2013 δημιούργησε αυτή τη δράση ώστε να του πείτε ότι αποφάσισε να γίνει διευθυντής;», ισχυρίστηκε ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου στην αγόρευσή του. Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι είναι δεδομένο ότι πρέπει να έχει το ελάχιστο και ανεξαρτήτως του νομικού πλαισίου θα διαλύσετε κάθε υπόνοια οποιοδήποτε τρίτου εντός εκτός μεγάρων, δημοσιογράφων, συναδέλφων ότι η προσέγγιση του δικαστηρίου σας είχε να κάνει με κάτι άλλο πέρα από την απόδοση Δικαιοσύνης».

Ενώ ο έτερος συνήγορος του Μιχαλολιάκου είπε: «Με την επιμέτρηση της ποινής, πρέπει να πείτε ένα ηχηρό σκάσε σε όλους αυτούς που δικάζουν την απόφαση».  «Την ιστορία δεν θα τη γράψουν μόνο οι μέλισσες αλλά και οι λύκοι. Μέχρι τώρα δεν την έγραφαν οι μέλισσες, αλλά και οι κηφήνες».

Υπεράσπιση Κασιδιάρη: Γιατί είναι διευθυντής; Επειδή ήταν εκπρόσωπος Τύπου;

Στην αγόρευσή του, ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη αναρωτήθηκε: «Γιατί είναι διευθυντής; Επειδή ήταν εκπρόσωπος Τύπου; Επειδή έκανε χειρονομίες επειδή είχε λόγο; Τι πρέπει να σταθμιστεί για τα αίτια που τον ώθησαν να διευθύνει σε εγκληματική οργάνωση; Αυτό εκλιπαρώ μία εβδομάδα, το σπέρμα της αιτιολογίας σας. Το ποινικό μας σύστημα έχασε με αυτό που έγινε. Δυστυχώς. Ζητώ το ελάχιστο».

Υπεράσπιση Λαγού: «Δυσανάλογη η ποινή για τη συγκεκριμένη υπόθεση”

«Ο εντολέας μου δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τους αγώνες του, ο ελληνικός λαός τον εξέλεξε να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, και πρόσθεσε: «Η ποινή είναι δυσανάλογη για τη συγκεκριμένη υπόθεση συγκριτικά με άλλες υποθέσεις που έχουν περάσει».