ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2020 11:43 EEST | Updated 07/10/2020 14:40 EEST

Οι ιστορικές αποφάσεις για τη Χρυσή Αυγή: Ένοχοι

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή. Ένοχοι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης. Καταδίκες για δολοφονία Φύσα και επιθέσεις σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Eurokinissi

Μνημειώδης απόφαση για την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία αποτελεί η απόφαση του Α′ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που την 454η ημέρα ακροαματικής διαδικασίας και μετά από 5,5 χρόνια αποφάνθηκε πως η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα οι βουλευτές του οποίου κάθισαν στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης. 

Βέβαια από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους- εκ των οποίων οι 65 βαρύνονταν με κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις- στο δικαστήριο προσήλθαν μόλις 11. 

Για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή και οι 20 κατηγορούμενοι (18 βουλευτές και στελέχη και δύο πυρηνάρχες). Ωστόσο για τους επτά, τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Νίκο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, το δικαστήριο τους καταδίκασε και για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 έτη ενώ εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ποινές φυλάκισης 1 έως 5 ετών. Η δε ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Επί του παρόντος όμως το λόγο έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, ακολούθως η Εισαγγελέας ενώ θα αποφανθεί ξανά η έδρα και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιβολή ποινών που μπορεί να διαρκέσει ημέρες.    

Η 7η Οκτωβρίου όμως ήταν ημέρα δικαίωσης και για τον δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας) και την οικογένειά του με την έδρα να κρίνει ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά και όλους τους άλλους κατηγορούμενους με εξαίρεση τους Σταύρου Σαντοριναίου και Γιώργου Τσακανίκα, που κρίθηκαν αθώοι για την ανθρωποκτονία.  

Επίσης ένοχοι κρίθηκαν για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων αλιεργατών (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος ). 

Ανατροπή ωστόσο υπήρξε στην υπόθεση της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ που σημειώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ναυπιγοεπισκευαστική Ζώνη.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε πρόθεση πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αλλά όλοι οι κατηγορούμενοι για την αρχική κατηγορία κρίθηκαν ένοχοι.