ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2020 09:53 EEST | Updated 13/10/2020 10:55 EEST

Άδεια στην αστυνομία για χρήση θανατηφόρας βίας κατά των διαδηλωτών έδωσαν οι αρχές στην Λευκορωσία

Εικόνες άγριας καταστολής ακόμη και κατά ηλικιωμένων που διαδήλωσαν τη Δευτέρα. Το Υπ.Εσωτερικών "βλέπει" χούλιγκανς, αναρχικούς, ριζοσπάστες.

ASSOCIATED PRESS

Άδεια σε αστυνομία και στρατό της Λευκορωσίας να χρησιμοποιούν μέσα καταστολής κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που μπορούν ακόμη και να επιφέρουν τον θάνατο, έδωσαν οι αρχές σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η απόφαση, όπως αναφέρει το BBC, έρχεται τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις στη χώρα, με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο συνεχίζονται-αποδεικνύοντας πως οι διαδηλωτές είναι πιο επίμονοι απ′ ό,τι υπολόγιζε το καθεστώς- ενώ παράλληλα γίνονται και όλο πιο βίαιες.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Λουκασένκο για θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δε διαμαρτυρίες στη χώρα μαίνονται από τον Αύγουστο οπότε διεξήχθησαν εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων εκτιμάται πως ήταν προϊόν νοθείας. 

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες αναισθητοποίησης και δακρυγόνα κατά τη διάρκεια μιας ακόμη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μινσκ  στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων.

Οι αρχές βέβαια επιμένουν πως οι δυνάμεις καταστολής ανέλαβαν δράση καθώς ”οι πολίτες άρχισαν να είναι επιθετικοί”. Ο αριθμός των συλληφθέντων, μεγάλος πάντα όπως εκτιμάται, δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γκενάντι Καζάεβιτς δήλωσε ότι στο Μινσκ, όπου πλέον διεξάγονται οι περισσότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές εμφανίζονται να είναι όλο και πιο οργανωμένοι αλλά και ριζοσπαστικοί. 

Οι διαδηλωτές συνήθως πετούν μπουκάλια και πέτρες στην αρχή άλλά όταν πέφτει η νύχτα, πλέον στήνουν οδόφραγμα και ανάβουν φωτιές.

″Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικού τύπου διαμαρτυρίες” ανέφερε ο Καζάεβιτς, υποστηρίζοντας πως οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν, αναρχικούς, χούλιγκανς, ριζοσπάστες. 

″Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, δηλώνω ότι δεν θα κάνουμε πίσω και θα εγγυηθούμε την επιβολή του νόμου στη χώρα. Το προσωπικό επιβολής του νόμου και τα στρατεύματα θα χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό και θανατηφόρα όπλα, αν χρειαστεί.”

ASSOCIATED PRESS
STRINGER via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
STRINGER via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
STRINGER via Getty Images

 

Πηγή: BBC