ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2020 08:26 EEST | Updated 06/10/2020 08:44 EEST

Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρέσβη της στη Λευκορωσία

Το Μινσκ βάλει κατά Βιλνιούς και Βαρσοβίας.

ASSOCIATED PRESS

Την ανάκληση του πρέσβη της στη Λευκορωσία για διαβουλεύσεις αποφάσισε η Λιθουανία όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η απόφαση έρχεται τρεις ημέρες μετά την ανάκληση από τη Λευκορωσία των πρέσβεων της στο Βίλνιους και στη Βαρσοβία κατόπιν των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος αξιωματούχων της χώρας που κατηγορούνται για νοθεία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν για έκτη φορά νικητή τον Λουκασένκο. Το αποτέλεσμα των εκλογών που αμφισβητήθηκε βύθισε στο χάος και τη βία όλη τη χώρα. 

″Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Μινσκ για διαβουλεύσεις”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σε ανακοίνωση.

 

 

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε ωστόσο ότι θα ήθελε να διατηρήσει τις διπλωματικές επαφές σε επίπεδο πρεσβευτών.

Το Μινσκ κατηγορεί το Βίλνιους και τη Βαρσοβία ότι υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Το Βίλνιους επίσης προκάλεσε την οργή του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο προσφέροντας καταφύγιο στην επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβλετάνα Τιχανόφσκαγια που υποστηρίζει ότι νίκησε τις αμφισβητούμενες εκλογές.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ζήτησε από τη Λιθουανία και την Πολωνία να μειώσουν τον αριθμό ων διπλωματών τους που υπηρετούν στο Μινσκ.

Πηγές: ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ