ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2020 15:10 EEST | Updated 05/10/2020 17:45 EEST

Στόχος οι άμαχοι: Στα συντρίμμια μετρούν νεκρούς και πληγές - Μαίνονται οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ανυποχώρητες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στις εκκλήσεις για εκεχειρία.

NurPhoto via Getty Images
Σπεπανακερτ, Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι δυνάμεις της αποσχιθείσας περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν για ένατη ημέρα τις εχθροπραξίες ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές ακόμη και στο Στεπάνακερτ, την πρωτεύουσα του θύλακα στον Νότιο Καύκασο , και σκοτώθηκαν άμαχοι.

“Ένοπλες συγκρούσεις διαφόρων βαθμών έντασης ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύκτας (της Κυριακής προς Δευτέρα) και εξακολουθούν να μαίνονται” σε όλη τη γραμμή του μετώπου, επεσήμανε η Σουσάν Στεπανιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών στο Καραμπάχ επεσήμανε ότι το πρωί η πρωτεύουσα της περιοχής Στεπανακέρτ, με 50.000 κατοίκους, έγινε στόχος “έντονων πυρών από ρουκέτες”.

Την προηγουμένη και οι δύο πλευρές στοχοθέτησαν πόλεις, κυρίως το Στεπανακέρτ και τη γειτονική του πόλη Σούσα και στο Αζερμπαϊτζάν της Γκάντζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου και τη Μπεϊλαγκάν.

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς των δύο πλευρών, από τους βομβαρδισμούς κυρίως με ρουκέτες, τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέντε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Όπως συμβαίνει από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι στοχοθετούν σκοπίμως αμάχους, μεταδίδοντας εικόνες από κατεστραμμένα σπίτια ή ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί.

Χθες, Κυριακή, μπροστά στους βίαιους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του στον Αρμένιο ομόλογό του λόγω “της αύξησης του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων”.

Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση της Ρωσίας “για εκεχειρία το συντομότερο δυνατό”.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού επίσης καταδίκασε “τους τυφλούς βομβαρδισμούς”.  

ASSOCIATED PRESS
Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο Καραμπάχ
ASSOCIATED PRESS
Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο Καραμπάχ

“Αποχώρηση και συγγνώμη”

Εκατοντάδες σπίτια και κτίρια βασικών υποδομών όπως νοσοκομεία και σχολεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατά την ένατη ημέρα των συγκρούσεων δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να εισακούσουν τις εκκλήσεις για εκεχειρία.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Κυριακή δήλωσε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση των αρμένικων δυνάμεων “από τις περιοχές μας” και μέχρι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν “ζητήσει συγγνώμη” από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και δηλώσει ότι “το Καραμπάχ δεν είναι Αρμενία”.

Το Μπακού έχει εξάλλου ανακοινώσει ότι έχει πετύχει πολλές στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, κυρίως την ανάκτηση πόλεων. 

ASSOCIATED PRESS
Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο Καραμπάχ
ASSOCIATED PRESS
Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο Καραμπάχ

“Φανταστικές νίκες”

Όμως η Αρμενία απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της.

’Έχοντας αποτύχει να σημειώσει νίκες στο πεδίο της μάχης, η αζέρικη πλευρά ανακοινώσει φανταστικές νίκες και διαδίδει ‘fake news’ για αρμένικους βομβαρδισμούς εναντίον αζέρικων κατοικημένων περιοχών”, κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ο απολογισμός των νεκρών, που εξακολουθεί να είναι μερικός καθώς το Μπακού δεν ανακοινώνει τους θανάτους στρατιωτών του― ανέρχεται σε 251: 209 μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ και 24 Αζέροι άμαχοι. Όμως κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 2.000 με 3.000 στρατιώτες του αντιπάλου.

Περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, με πολλές δυνάμεις να αντιμάχονται για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή: η Ρωσία, παραδοσιακός διαιτητής στην περιοχή, η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Valery Sharifulin via Getty Images
Μπαρντά Αζερμπαϊτζάν
Valery Sharifulin via Getty Images
Μπαρντά Αζερμπαϊτζάν

Εκκληση ΝΑΤΟ για εκεχειρία, αρμένικη αποχώρηση ζητά η Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στον αποσχισθέντα θύλακο του νοτίου Καυκάσου.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από τη Συμμαχία να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.

Μιλώντας δίπλα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία έχει καταδικάσει την αρμενική κατοχή, όπως την αποκαλεί, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει διακηρύξει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να καλέσει για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Όλοι, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσει για την επίλυση του προβλήματος αυτού βάσει των διεθνών νόμων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, με την άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από την περιοχή αυτή».

Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική δημόσια τηλεόραση, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, αφού επιτευχθεί προηγουμένως μια κατάπαυση του πυρός.

«Η Τουρκία πρέπει αναμφίβολα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσεχή ειρηνευτική διαδικασία. Ασφαλώς θα ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Οι συγκρούσεις δεν θα συνεχίζονται επ’ άπειρον, οπότε όσο γρηγορότερα (σ.σ. ξεκινήσει η διαδικασία) τόσο το καλύτερο», είπε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Αλίεφ υποστήριξε ότι οι αζέρικες δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πολλές περιοχές από τους Αρμένιους. Πρόσθεσε ότι η Αρμενία προσπαθεί να σύρει τη Ρωσία στον πόλεμο, εξαπολύοντας επίθεση σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

«Αρμένιοι ζουν στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αρμένικο λαό. Ο αρμένικος λαός είναι όμηρος της εξουσίας του», είπε, λέγοντας ότι οι δύο λαοί θα ζήσουν μαζί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν τερματιστεί η αρμενική πολιτική κατοχής.

Αναφερόμενος ωστόσο στην πιθανή εκεχειρία, είπε ότι θα καταστεί δυνατή μόνο εφόσον το Αζερμπαϊτζάν λάβει διεθνείς εγγυήσεις και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Αρμενία για την απόσυρση των δυνάμεών της. «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη καμίας άλλης χώρας, όμως αυτό που είναι δικό μας πρέπει να παραμείνει δικό μας», είπε.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ